Svako daljnje napredovanje Srbije prema EU ovisit će o rješenju kosovskog problema

Foto: FAH

CJELOKUPAN proces europskih integracija Srbije ovisit će o rješenju kosovskog problema, ali EU za sada ne traži formalno priznavanje Kosova, tvrde beogradski mediji, pozivajući se na nacrt pregovaračke platforme EU.

Iz nacrta tog dokumenta proizilazi da će pregovori s EU, ali i svako daljnje napredovanje Srbije u procesu eurointegracija, definitivno ovisiti o poglavlju 35, koje se odnosi na Kosovo i koje bi, po posljednjim najavama iz EU, trebalo biti prvo otvoreno do kraja ove ili početkom 2016. godine.

Dokument sadrži za Beograd nepopularne stavke

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič izjavila je u utorak da će o sadržaju pregovaračkog poglavlja 35 sa Srbijom odlučiti zemlje članice i da je Komisija već završila svoj dio posla.

"Komisija je članicama EU uputila nacrt platforme i preporuku da se poglavlje otvori, a sada preostaje da članice unesu eventualne izmjene i odluče o otvaranju poglavlja", rekla je Kocijančič.

Beogradski mediji tvrde kako taj dokument predviđa preporuku za otvaranje poglavlja 35, ali  "ako EU procjeni da nema napretka u poglavlju koje se tiče Kosova, ostala poglavlja neće biti otvarana".

Pozivajući se na dokumentu u koji je imao uvid, list Blic piše kako se "nigdje riječju ne spominje da Srbija treba priznati Kosovo, ali on sadrži za Beograd nimalo lake i nepopularne stavke koje treba provesti".


Od Beograda se očekuje da "ohrabri općine na sjeveru da se integriraju u sustav Kosova, uključujući upotrebu pečata i ostalih obilježja sukladno zakonima Kosova", navedeno je u nacrtu pregovaračke platforme EU.

Đurić: Pritisak da Srbija prizna neovisnost Kosova

Uz ukidanja civilne zaštite na sjeveru Kosova, među zahtjevima EU je da "Elektromreža Srbije" i kosovska agencija potpišu "sporazum o interkonekciji"  te da Srbija dopusti kosovskoj agenciji članstvo u europskim organizacijama, a na Kosovu utemelji posebnu tvrtku za opskrbu strujom koja bi radila po zakonima Kosova.

Telekom Srbije može formirati tvrtku kćer na Kosovu, koja bi radila po kosovskim zakonima i bavila se fiksnom telefonijom.

Blic navodi da se u dokumentu EU ne spominju granica niti državna obilježja, već stoji: "Srbija treba dovršiti uspostavljanje svih prijelaza i  unaprediti kontrolu i/ili zatvoriti takozvane alternativne prijelaze, što je dogovor iz briselskog sporazuma od 2013. godine".

Direktor vladina ureda za Kosovu Marko Đurić izjavio je u utorak navečer kako "postoji novi amandman" na prijedlog platforme za pregovaračko poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uvjeti za eurointegracije Srbije, te da je riječ o pritisku da Srbija izravno ili neizravno prizna neovisnost Kosova.

Pročitajte više