Sve dalje od EU: Kako Vlada koja piše lažne kaznene prijave misli zatvoriti Poglavlje 23?

U OZBILJNOJ demokratskoj državi iskaz Damira Polančeca i pakiranje afere Slavku Liniću rezultirali bi padom Vlade i smjenama čelnih ljudi policije. Iako u Hrvatskoj stvari nikad nisu toliko crno-bijele, vrh HDZ-a je svjestan nezavidne situacije u kojoj se nalaze.

"Otvorena je afera koja teško opterećuje vjerodostojnost Vlade Jadranke Kosor uoči zaključenja pregovora", smatra Tonino Picula. Bivši SDP-ov ministar vanjskih poslova ne sumnja da će Polančecove izjave stići i do Bruxellesa, ali kakav će odjek imati - to za sada nije moguće predvidjeti.

Odgovor iz EU stići će za desetak dana

"Ovo što se događa će sigurno imati utjecaja", uvjeren je Picula, ali naglašava kako se unutar EU po pitanju pridruženja Hrvatske trenutno vode previranja između dvije struje. Dio članica EU se, tvrdi Picula, boji da bi daljnja odgoda završetka pregovora s Hrvatskom izazvala nestabilnost u regiji. No, neke utjecajne članice usprkos tome se zalažu da hrvatski pregovori ostanu otvoreni sve dok se ne ispune svi uvjeti vezani uz pravosuđe.

Upravo onim zemljama koje smatraju da se Hrvatsku ne smije požurivati, a koje predvode Francuska i Velika Britanija, bi Polančecove optužbe protiv ravnatelja policije Olivera Grbića, šefa MUP-a Tomislava Karamarka i vrha HDZ-a mogle poslužiti kao vrijedan argument.

"Odgovor nećemo dugo čekati, on će doći za desetak dana", kaže Picula koji se i dalje nada da bi pregovori mogli biti završeni krajem lipnja ili početkom srpnja, baš zbog straha od novih geopolitičkih nestabilnosti. "Nekim zemljama regije, prije svega BiH, ne treba puno da proizvedu višu razinu krize, čega se Europa silno boji. A već je preopterećena situacijom na sjeveru Afrike i silnim izbjeglicama na teritoriju EU", kaže Picula.

Polančec je izabrao tajming koji mu najbolje odgovara

U SDP-u su svjesni da će se mnogi zapitati zbog čega je Polančec baš u ovom trenutku odlučio otvoriti dušu. Tajminga je zasigurno svjestan, poznato mu je da su pregovori pri kraju i da se u Europi lome koplja oko Poglavlja 23 i njegovog zatvaranja. "Polančec je očito iskalkulirao da ono što zna treba plasirati u javnost kada može imati najveći efekt protiv svojih dojučerašnjih suradnika", otvoreno će Picula.

Bivši šef diplomacije ne isključuje da Polančec raspolaže i drugim kompromitirajućim informacijama protiv HDZ-a. No, Picula također ističe kako zapravo nije rečeno ništa novo. "Ovo što smo imali prilike čuti nije novost za nas koji smo prošli kroz šibe HDZ-ovog represivnog aparata. Ali je municija za one u Europi koji upozoravaju da Hrvatska u izlogu ima jednu sliku, dok se ispod štenge događa nešto sasvim drugo", kaže Picula.

HDZ čuva Tuđmanovih 200 obitelji

Ista je to retorika kakvom se koristio Ivo Sanader: za Europu jedna priča, za javnost druga, a za članove HDZ-a i svoje ortake treća. "Nije to nešto čemu se više možemo čuditi", kaže Picula, koji tvrdi da Hrvatska danas živi upravo u onom sustavu kojeg je svojevremeno najavljivao Franjo Tuđman - 200 bogatih obitelji koje posjeduju Hrvatsku.

"Te obitelji nisu nužno hrvatske i nemaju nužno sjedište u Hrvatskoj. Ali mi danas doista imamo 200 korporacija koje su vlasnici Hrvatske i sustav koji štiti njihov politički, financijski i gospodarski monopol. A to je vrlo važno da bi razumjeli širi kontekst ove afere", kaže Picula pa nastavlja:

"Anonimne prijave protiv oporbenih političara, kakvu sam svojevremeno i sam dobio, sastavljene su u policijskoj pisarnici i one su krunski dokaz povezanosti represivnog aparata i HDZ-a. Nije taj sustav nastajao u političkom vakuumu. On je politički sponzoriran kako bi '200 obitelji' zadržale svoj monopol i kako bi HDZ ostao na vlasti", kaže Picula.

Vođa pretorijanaca Tomislav Karamarko

Vodeći jurišnik takvog sustava danas je, smatra Picula, Tomislav Karamarko, koji je samo načelno nestranački čovjek. "Tomislav Karamarko se nada političkom profitu i nakon poraza stranke kojoj samo formalno nije član. On je zapovjednik pretorijanaca i kao takav će se HDZ-u nakon izbornog poraza ponuditi za novog lidera. On gradi svoju sutrašnju poziciju", kaže Picula.

Međutim, čak i najbolji planovi imaju svoje Ahilove tetive. U Karamarkovom bi slučaju bolna točka mogao biti baš otpisani i prekriženi Polančec. "On više nema što izgubiti. Može se samo nadati da će se promjenom Vlade promijeniti i pravosuđe, koje bi nakon trebalo početi djelovati na europski način", kaže Picula.

Tko još ozbiljno shvaća Vladimira Šeksa?

Iako su teško ranjeni, nitko se ne zavarava da su HDZ-ovci poraženi. Niti da će se olako predati. U Saboru je zadnjih dana već započela priprema terena za novi obračun s oporbom. SDP-ovcima predbacuju da namjerno, zbog ljubomore, blokiraju završetak pregovora s EU i napredak Hrvatske. U ovoj ofenzivi HDZ predvodi Vladimir Šeks.

"Bez obzira na njegovo iskustvo i poziciju, Šeksa je teško ozbiljno shvaćati. On je na neki način već kažnjen. Sve što je zadnjih godina gradio se opasno ljulja. Razotkriva se ne samo fasada, već se radi obdukcija sustava kojeg je Šeks stvarao, a koji nije namijenjen putu u EU. Hrvatska u EU ulazi usprkos Šeksu i onome što su radili. Da je ovisilo o njegovom pravom svjetonazoru, Hrvatska bi bila dalje od EU nego neke zemlje koje danas kasne za nama", zaključuje Picula.

Pročitajte više