Sve je spremno za suđenje stoljeća: Ubojice Ive Pukanića u srijedu iznose obranu!

ISPRED Županijskog suda u Zagrebu u srijedu ujutro skupit će se čak 126 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 28 medijskih kuća. Zagrebački Zrinjevac bit će pun policije. Čak tri sigurnosne provjere morat će proći svatko tko planira ući u veliku dvoranu suda. Zagreb će od idućeg tjedna postati poprište "suđenja stoljeća" - na optuženičkoj klupi naći će se ubojice Ive Pukanića i Nike Franjića!

Uskok je za ubojstvo poznatog novinskog izdavača, vlasnika Nacionala, optužio bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića Kardinala. Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio izvršiti atentat na Pukanića, a sve po narudžbi zloglasnog kralja beogradskog podzemlja Sretena Jocića, puno poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam.

Četiri optuženika iznose svoje iskaze

U sudnici će se pak pojaviti samo bratići Matanić, Mafalani i Đurović. Gudurić je, podsjećamo, još u bijegu, dok je Milovanović uhićen u Beogradu, gdje su za ubojstvo Ive Pukanića zajedno s njim optuženi Milenko Kuzmanović i Joca Amsterdam. Srbija je Milovanovića odbila izručiti Hrvatskoj jer prema zakonu ne može izručivati svoje državljane, pa će se na Županijskom sudu u Zagrebu njemu suditi u odsutnosti. Vrhovni je sud, naime, odlučio da dio spisa koji se odnosi na Milovanovića neće biti izuzet iz procesa koji se odvija u Hrvatskoj.

Tijekom prvog dana suđenja će se pred sutkinjom Ivanom Kršul očitovati sva četiri optuženika koja su trenutačno pritvorena u Zagrebu. Bratići Matanić, Mafalani i Đurović imat će priliku iznijeti svoju verziju događaja i obranu od optužbi da su Pukanića ubili kako ne bi mogao u svojim tekstovima iznositi saznanja o djelovanju zločinačkih organizacija na prostoru bivše Jugoslavije. Za Pukanićevo im je ubojstvo Joca Amsterdam navodno platio 1,5 milijuna eura pa ih se tereti za ubojstvo iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenog djela.

Ubojstvo "teško" 1,5 milijuna eura

Ivo Pukanić je, podsjećamo, ubijen 23. listopada u 18.22 sati kad je eksplodirala bomba postavljena kraj njegova automobila u dvorištu Nacionala. U Pukanićevu je društvu u trenutku ubojstva bio Niko Franjić, koji je u atentatu stradao kao kolateralna žrtva. Istragom je utvrđeno da je Slobodan Đurović od svog kuma Sretena Jocića dobio 1,5 milijuna eura da organizira atentat na Pukanića. Đurović je zatim stupio u kontakt s Robertom Matanićem te su njih dvojica zajedno okupila ekipu koja je počinila ubojstvo.

Robert Matanić je zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem tjednima pratio i promatrao Ivu Pukanića, a također je u Zagrebu osigurao smještaj za Bojana Gudurića i Željka Milovanovića. Njih su dvojica nabavila oružje i eksplozivnu napravu kojom je Pukanić ubijen. Svoj plan skovali su u stanu Roberta Matanića, a na tim im se sastancima pridruživao i Đurović koji je sve nadzirao i opskrbljivao ih potrebnim sredstvima.

Milovanović postavio bombu, Gudurić bio "na čeki" sa snajperom

Policijskom istragom također je utvrđeno da je famozni muškarac s kacigom koji je postavio eksploziv bio Milovanović, koji je ujedno nabavio eksplozivnu napravu. Gudurić je pak promatrao eksploziju kroz ciljnik snajpera. On je bio smješten na tavanu zgrade u Palmotićevoj ulici i spreman da smakne Pukanića ukoliko eksplozija ne obavi posao. No, za dodatnim metkom nije bilo potrebe; Pukanić i Franjić umrli su na mjestu.

U Hrvatskoj je nakon ubojstva poznatog novinara i izdavača u samom centru Zagreba zavladalo izvanredno stanje. Tadašnji premijer Ivo Sanader vikao je kako neće dopustiti da Hrvatska postane Bejrut i mijenjao ministre na koje je prebacio svu odgovornost za sigurnosno stanje u državi. Hrvatska policija odmah se povezala sa svojim kolegama u Srbiji, a u akciji "Balkan ekspres" tjedan dana kasnije uhićeni su bratići Matanići, Mafalani i Đurović. Potjera za Milovanovićem trajala je više od pola godine, ali u svibnju 2009. i on je pao u Beogradu, da bi ubrzo u pritvoru završio i Joca Amsterdam.

Tko je naručitelj?

Jedini među Pukanićevim ubojicama koji je i dalje u bijegu je Bojan Gudurić, a hrvatski je MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna za svaku informaciju koja može dovesti do njegova uhićenja. Iako je kompletna istraga bila obavijena velom tajnosti, u medije su s vremena na vrijeme ipak curile informacije koje ukazuju da je policiji uvelike pomogao iskaz svjedoka pokajnika. Radi se o muškarcu koji je izvorno bio zamišljen kao dio ekipe atentatora, ali odustao je od svog dogovora s Robertom Matanićem i sve ispričao policiji. Identitet tajnog svjedoka objavio je srpski tabloid Kurir, zajedno s izjavom odvjetnika koji zastupa Jocu Amsterdama, koji tvrdi da se radi o nepouzdanoj osobi čijem se iskazu ne može vjerovati.

Iako je policija otkrila sve članove zločinačkog lanca koji su sudjelovali u Pukanićevu ubojstvu, ime osobe koja je naručila atentat i dalje je tajna. Joca Amsterdam nije imao razloga da sam organizira i plati Pukanićevo ubojstvo pa se pretpostavlja kako je Jocine usluge unajmio netko s konkretnijim motivom. Crnogorski poduzetnik Ratko Knežević u nekoliko je navrata za Pukanićevo ubojstvo optužio duhansku mafiju i kontroverznog Stanka Subotića Caneta, koji je odgovorio prijetnjama da će u budućnosti tužiti svakoga tko ga bude javno dovodio u vezu s Pukanićevim ubojstvom.

Pročitajte više