Sve više nesuglasica među libijskim pobunjenicima, i u vojnim i u političkim redovima

ČELNICI libijske prijelazne vlasti nisu se uspjeli dogovoriti o uspostavi novog kabineta. Kabinet, to jest izvršni odbor, raspušten je prošlog mjeseca nakon proceduralnih pogrešaka u ophođenju situacije neočekivanog ubojstva vojnog zapovjednika pobunjenika Yousefa.

Privremeni premijer Mahmoud Jibril jučer je trebao imenovati članove novog kabineta, između ostalog i "ministre" obrane i unutrašnjih poslova, ali je taj pokušaj propao jer njegovi prijedlozi nisu dobili podršku svih trenutačnih članova.

Prijelazna vlada do službenog oslobođenja zemlje

"Imali smo konzultacijski sastanak s Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC) kako bi oformili novi kabinet. Dogovorili smo se oko velikog broja kabineta, ali o nekima još treba prodiskutirati", kazao je Jibril. Dužnosnici NTC za Reuters su kazali kako je Jibril predložio "prijelaznu vladu" koja bi vladala do službenog oslobođenja zemlje.

Međutim, još nije jasno što točno znači službeno oslobođenje, ali je ono vjerojatno uvjetovano hvatanjem Gadafija i definitivnim slomom njegovih lojalista koji još uvijek drže tri velika i važna grada. Osim toga Jibril je broj resora želio s dogovorenih 36 smanjiti na 24, što je naišlo na neodobravanje nekih članova koji misle da sve društvene grupe trebaju biti zastupljene u novoj vlasti. Islamistima je zasad ponuđeno pet do šest ministarstava.

NTC je u međuvremenu izradio tranzicijski nacrt, prema kojem bi se izbori trebali održati, kao i donijeti novi ustav, u roku od 20 mjeseci od službenog proglašenja nezavisnosti.

Pobunjenici se povlače

Što se stanja "na terenu" tiče, pobunjenici već danima ne uspijevaju zauzeti Sirt i Ban Walid. U više navrat su ulazili u Bani Walid, pa se povlačili, a jučerašnji pokušaj bio je najgori dosad. Pobunjenici su pretrpjeli velike gubitke, te su se među njima počele javljati sve izraženije nesuglasice.

Među pobunjenicima se počela pojavljivati sumnja da u njihovim redovima ima i izdajnika koji dojavljuju informacije Gadafijevim lojalistima. "Zapovjednici iz jednog plemena nam govore jedno, iz drugih plemena drugo", tvrdi jedan od boraca.

Pročitajte više