Sve više roditelja odbija cijepiti djecu pa ih klistira s otopinom od koje mogu umrijeti

Foto: Index, Shutterstock, Facebook

SVE više roditelja u Hrvatskoj čija djeca su na autističnom spektru, a koji su ujedno i glasni protivnici cijepljenja, pokušavajući ih "izliječiti" od autizma daju im opasne pripravke.

Index je prije nekoliko mjeseci već pisao o posljednjem u nizu alternativnih metoda liječenja Miracle Mineral Solutionu (MMS) ili CD protokolu koji je po sastavu poput varikine, jakog kemijskog sredstva za čišćenje.

Ovaj proizvod koji se prodaje putem interneta s tvrdnjom da liječi veliki broj ozbiljnih bolesti, uključujući HIV, tuberkulozu, malariju, hepatitis i karcinom, a kod nas se počeo najviše koristiti u "liječenju" autizma što je posebno eskalirao posljednjih tjedana.

MMS sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl2) i obično je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO2) kojemu se pripisuje široki spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku.

> Kapima "liječi" rak i autizam

Facebook grupe o MMS protokolu  tvrde da je autizam izlječiv

"Roditelji su obmanuti od strane internet šarlatana pričom da je autizam posljedica parazitnih crva koji žive u crijevima njihove djece. Kao rješenje za ovaj problem ponuđen im je CD/MMS protokol (ispijanje i klistiranje s 35% klornim dioksidom) koji će eliminirati crve, a time i autizam.

Rezultat toga je oštećena sluznica crijeva koja se u sluzavim nitima izbacuje iz organizma.
Ove niti se zatim ponosno pokazuju na fotografijama u raznim grupama po Facebooku koje su zatvorene za javnost, a gdje majke čestitaju jedna drugoj na tome što su uspjele ubiti još jednog parazitnog crva u djetetu.



Kada započnu priču da je njihovo dijete bilo potišteno, u bolovima, da je mnogo plakalo, ili imalo visoku temperaturu, kažu im da je to znak da autizam napušta tijelo, i da pojačaju dozu ne bi li se crvi uništili do kraja. Psihička i fizička patnja koju ova djeca proživljavaju mora biti prepoznata, a šarlatani koji ovako besramno zaluđuju roditelje zatvorski kažnjeni", rekla je za Index jedna od majki koja nastoji zaustaviti ovakvo nasilje nad djecom na način da se o tome govori u javnosti. Te kaže, grupe otvoreno zagovaraju prodaju takvih pripravaka uz slogan "autizam je izlječiv".

"Slike na kojima roditelji kažu da su paraziti su oljuštene sluznice crijeva"

Razgovarali smo s pedijatrom dr. Edgarom Glavašom koji je dobro upoznat s ovom pričom o MMS protokolu.

U razgovoru za Index dr. Glavaš je  objasnio koliko je to opasno za djecu, a i za odrasle uzimanje MMS protokola te zbog čega većina liječnika niti ne zna da njihovi pacijenti to uzimaju.

Roditelji koji to rade djeci, liječnicima ni ne govore da su na takvom protokolu. To je tako opskurna stvar koja za liječnike spada u rubriku nezamislivo.

Kapljice MMS otopine što roditelji daju djeci mogu uzrokovati smrt djeteta.


Ove fotografije na kojem se roditelji hvale du su ih otopinom spasili od parazita je oljuštena sluznica crijeva. To je znak oštećenja crijeva, svaki doktor može to prepoznati. Sastav MMS-a je isti kao kod sredstva za čišćenje WC-a. Stavite ga na kožu i ona će vam izgorjeti, a oni tu otopinu miješaju s vodom i potom djeci daju da piju ili ih klistiraju.

Ne znam kako ne razumiju da natrijev klorid nagriza, a  u industriji se koristi i za dezinsekciju vode, izbjeljivanje papira", rekao je dr. Glavaš.

Naglasio je kako u slučajevima gdje se duže uzima taj pripravak potpuno se uništava zaštitni sustav crijeva, oštećuje se sluznica, koža i cijela ravnoteža organizma.

"Dječak s Novog Zelanda je došao u bolnicu s epilepsijom, otkriveno je da ima abnormalno nisku razinu natrija, a upravo taj  protokol drastično snižava kolčinu natrija. To može ubiti nekoga. Prema službenim američkim izvješćima u kolovozu 2009. jedna Meksikanka koja je sa svojim suprugom jahtom putovala u Vanuatu uzela je MMS kao prevenciju za malariju. Za 15 minuta joj je pozlilo, a kroz 12 sati već je bila mrtva, osim za djecu to je opasno i za odrasle", rekao je dr. Glavaš.

Dodao je kako je osoba koja je takve pripravke prodavala osuđena na 17 mjeseci zatvora i 3 godine nadzora da ne bi ponovio takvo kazneno djelo.

" U SAD-u i Velikoj Britaniji je zabranjeno reklamiranje i prodaja MMS-a, no u Hrvatskoj to nije regulirao, dok je u Srbiji također zabranjeno", rekao je dr. Glavaš.

HALMED upozorava o štetnosti MMS-a

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) izvijestila je da MMS u Republici Hrvatskoj nije registriran ni u kategoriji lijekova niti u kategoriji medicinskih proizvoda.
"Otopina pod nazivom Miracle Mineral Solution (MMS) ili Miracle Mineral Supplement je proizvod koji se prodaje putem interneta s tvrdnjom da liječi veliki broj ozbiljnih bolesti, uključujući HIV, tuberkulozu, malariju, hepatitis i karcinom.

Miracle Mineral Solution sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl2) i obično je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO2) kojemu se pripisuje široki spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Uz ovaj proizvod na internetu se može pronaći i proizvod pod nazivom MMS2 u obliku kapsula koje sadrže 400 mg praška kalcijevog hipoklorita.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je do danas iz više zemalja (Australija, Belgija, Kanada, Češka Republika, Francuska, Švicarska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države) zaprimila prijave ozbiljnih nuspojava uzrokovanih uporabom MMS otopine. Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na perzistirajuće povraćanje, dijareju, abdominalnu bol i goruću bol u grlu. Uz navedeno bila je prijavljena i pojava methemoglobinemije i anurije te hemolitičke anemije.

HALMED upozorava da se ne smiju koristiti proizvodi za oralnu upotrebu koji sadrže natrijev klorit, kalcijev hipoklorit ili klor dioksid, a prodaju se kao ljekovite tvari ili tvari za detoksikaciju, jer imaju štetan te nedokazan zdravstveni učinak. Niti jedna od navedenih kemijskih tvari nema odobrenje za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili ljekoviti pripravak", stoji na stranicama HALMED-a.

Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske u razgovoru za Index rekla je kako su i na svojim stranicama već upozorili građane da ni slučajno djeci ne daju takve pripravke

Moramo upozoriti mlade roditelje na opasnost MMS-a"

Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske u razgovoru za Index rekla je kako su i na svojim stranicama već upozorili građane da ni slučajno djeci ne daju takve pripravke.


"Zvala sam i Savez udruga za autizam Europe i rekli su mi kako se svio liječnici ograđuju od toga, a osobi koja je pokrenula taj MMS protokol, njemu prijeti 35 godina zatvora.

To vam je kao da dajete djeci razrijeđenu varikinu. Autizam se ne liječi. Postoji protokol na bezglutenskoj dijeti, da jedete manje konzervansa, ali ovo se djeci daju štetne kemikalije.  Moja kćer ima 28 godina, nikad joj nisam dala nešto što joj može naštetiti. Ovo se može dogoditi zlo, to je prestrašno. Užasavam se toga.

To je krenulo na neki način prije par tjedana kad je eskalirano, kad je neka mama iz Dubrovnika dala intervju za neki dubrovački portal u kojem govori kako se autizam može na takav način izliječiti. Mi moramo upozoriti roditelje na ovu opasnost. Iako ne mogu roditelju nešto zabraniti, moram upozoriti mlade roditelje da je to opasno", rekla je Penko u razgovoru za Index.

Još jednom je naglasila kako se autizam ne liječi, te da je ovo još samo jedan u nizu pokušaja za uzimanje novaca roditeljima čija su djeca s poremećajima autističnog spektra.

"Ovo je do sad najopasnije, ovo je direktno ugrožavanje djece, mene je strah. Ne mogu vjerovati da rade ovo djeci", rekla je Penko dodajući kako roditelji s tom otopinom i po 10 puta na dan klistiraju svoju djecu i to objavljuju po raznim Facebook grupama.

"Ovi koji to rade su kao neka sekta. Treba zaustaviti mlade jadne roditelje koji ne znaju koliko je ovo štetno", rekla je Penko.

Profesorica Škrinjar: Autizam nije bolest i ne može se izliječiti

Razgovarali smo i s profesoricom Jasminom Frey Škrinjar s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koja predaje pet kolegija iz područja autizma, a koja je kao najstručnija osoba u tom području ustvrdila kako je autizam stanje koje traje cijeli život i ono se ne može izliječiti.

"Autizam nije bolest već razvojni poremećaj, a u novije vrijeme se koristi i termin stanje. Djeca s autizmom imaju posebne obrasce mišljenja, doživljavanja svijeta oko sebe, tj. drugačiji način primanja i obrade informacija (učenja) te zahtijevaju poseban način podučavanja.

Od 1945. otkad je otkriven autizam se provode terapije, no riječ je o znanstveno utemeljenim edukacijsko rehabilitacijsko-logopedskim metodama, a suština terapijskih programa je socijalizacija, komunikacija, samostalnost u življenju", rekla je prof.dr.sc. Frey Škrinjar, također odbacujući bilo kakve MMS terapije kao učinkovite, već umjesto toga opasne za djecu.

Pročitajte više