Sve više slučajeva AIDS-a u Aziji i istočnoj Europi

TIJEKOM prošle godine u Aziji i istočnoj Europi broj zaraženih HIV-om porastao je 40 do 50 posto, što je vrlo uznemirujuće i morat će se uložiti veliki napori da bi se suzbila zaraza, istaknula je UN-ova organizacija za borbu protiv AIDS-a u izvješću objavljenom u utorak.

Druga su istraživanja pokazala da u subsaharskoj Africi ima sve više zaraženih žena i djevojaka te da one čine čak 57 posto zaraženih HIV-om. Posebno su ugrožene žene u južnoj Africi.

U izvješću o epidemiji AIDS-a koje je UNAIDS objavio uoči dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, navodi se da je 2004. u svijetu HIV-om bilo zaraženo ukupno 39,4 milijuna ljudi, što je najviše otkako se epidemija počela širiti prije dva desetljeća.

Unatoč sve većoj stopi HIV-a u Aziji i istočnoj Europi, najveći broj zaraženih i oboljelih u svijetu i dalje živi u subsaharskoj Africi gdje ih je danas 25,4 milijuna, za razliku od 22,5 milijuna 2002.

Od AIDS-a je u svijetu tijekom prošle godine umrlo 3,1 milijuna ljudi, ističe se u izvješću. Tijekom 2004. godine zarazilo se 4,9 milijuna ljudi.

"Bez jače strategije prevencije HIV-a koja će se hrabro boriti protiv epidemije i rješavati šire imperative socijalne pravde i jednakosti, svijet još dugo neće pobijediti AIDS", ističe se u izvješću.

Broj zaraženih HIV-om raste u svim dijelovima svijeta, a najviše u istočnoj Aziji, istočnoj Europi i srednjoj Aziji.

Najveći skok, 50 posto, zabilježen je u istočnoazijskim zemljama, a pripisuje se uglavnom širenju infekcija u Kini. U istočnoj Europi i srednjoj Aziji broj zaraženih porastao je za 40 posto kad se razbuktala epidemija u Ukrajini i Rusiji.

Premda su zaraze HIV-om zabilježene u svim dijelovima svijeta, još ima zemalja gdje je epidemija u ranoj fazi, što bi moglo pridonijeti uspješnom djelovanju.

Nedostatak usklađenih nacionalnih programa za borbu protiv AIDS-a u nekima od najteže pogođenih zemalja blokira napredak. Žene i djevojke u afričkim zemljama s najvećim brojem zaraženih ne zaraze se samo zbog neznanja nego i zbog nemoći i vrlo rizičnog ponašanja partnera.

Ženama i djevojkama u Africi prijeti 1,3 puta veća opasnost od zaraze nego muškarcima. Mladim ženama u dobi od 15 do 24 godine prijeti tri puta veća opasnost. U Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu situacija je još gora, jer su tamo žene šest puta ugroženije od mladih muškaraca.

Žene u istočnoj Europi i srednjoj Aziji čine 34 posto zaraženih HIV-om. U Rusiji, gdje vlada najveća epidemija u regiji, 38 posto zaraženih HIV-om su žene.

"Želimo li dovesti AIDS pod kontrolu, moramo smanjiti broj zaraženih među ženama i djevojkama", ističe se u izvješću. "Današnjim programima prevencije to se ne ostvaruje."

Globalni fond za AIDS povećao se s 2,1 milijarde dolara u 2001. na 6,1 milijardu dolara u 2004. Suzbijanje epidemije usredotočeno je na prevenciju i edukaciju te na osiguravanje lijekova za oboljele.

Premda je najuspješniji način liječenja antiretroviralna terapija, ona nije dostupna zaraženima u siromašnim zemljama. Samo 440.000 osoba u zemljama s niskim i srednjim prihodima u subsaharskoj Africi dobiva antiretroviralnu terapiju.

Ostane li tako, upozorava UNAIDS, tijekom slijedeće dvije godine od AIDS-a će umrijeti između 5 i 6 milijuna ljudi.

Pročitajte više