Sve zbog Ljekarni: Kerum gubi HSP-ov glas u Gradskom vijeću

HRVOJE TOMASOVIĆ, šef splitskog HSP-a, poručio je prošlog tjedna, pred početak sjednice Županijske skupštine, Kerumovom zetu Petroslavu Sapunaru da riješe problem sa samovoljom HDZ-ovaca u Upravnom vijeću Županijskih ljekarni ili će izgubiti HSP-ov glas u Gradskom vijeću. Problem Kerumovi ljudi (zasad) nisu riješili, ali su HDZ-ovce svega koju minutu kasnije iznenadili ne podržavši izvršenje proračuna za 2009. godinu.

"Pa zaposlio je nećaka unatoč zabrani ministra Milinovića..."

Tomasović, šef Upravnog vijeća Ljekarni, opravdano se ljuti jer problem traje već gotovo tri mjeseca, otkako je uhvatio v. d. ravnatelja Ljekarni Matu Portolana s prstima u pekmezu. "Unatoč striktnoj zabrani ministra Milinovića, pokrenuo je proceduru za zapošljavanje nećaka. Ne znam što sam trebao napraviti kao predsjednik Upravnog vijeća. Zatražio sam od Portolana očitovanje i opozvao ga", otkrio je Tomasović. 

Problem su mu, međutim, napravila dvojica HDZ-ovaca u Upravnom vijeću, Ivan Nasić i Ivan Šuto. Oni nisu bili za smjenu Portolana, koji uživa podršku svemoćnog šefa županijskog HDZ-a Krune Peronje. "Bez mog znanja sazvali su sjednicu Upravnog vijeća i raspisali natječaj za Portolana. Nasić je to potpisao premda nema nikakvih zakonskih osnova", kaže Tomasović. O svemu je izvijestio i župana Antu Sanadera. Bez ikakvog efekta. 

Ili HDZ ili HSP

Pomoć za rješavanje neugodne situacije zatražio je od HGS-ovaca, jer od HDZ-ovaca nikakve koristi nema. "Rekao sam Nevenki i Sapunaru. Kriv je HDZ, a Kerum ovo treba riješiti. Ili neka mene maknu ili neka maknu dvojicu HDZ-ovaca iz Upravnog vijeća. I neka se to riješi do iduće sjednice Gradskog vijeća ili Kerum gubi naš glas", izravan je bio Tomasović, kirurg splitskog KBC-a i dečko Ane Sasso.

Takvu direktnost od kolega iz svijeta politike teško je očekivati. Sapunar, šef Županijske skupštine, nije Indexu htio otkriti zašto nisu podržali HDZ-ov proračun. Gradio se da je u pitanju tek kvalitetnije obavljanje posla, o Tomasovićevu ultimatumu ni riječi.

Peronja se i danas čudi što bi HGS-ovcima prošli tjedan da su ih onako "otkantali" s proračunom. "Ne znam, dosad nije bilo problema...", pravio se Peronja nevješt. Ne zna što će biti s Ljekarnama, ali tvrdi da je Portolanova smjena - nezakonita. "Ne može to sam predsjednik, već Upravno vijeće", obrazložio je Peronja, odvjetnik po struci, i to vrlo uspješan.

Pročitajte više