Sve zbog marihuane: Stalno bježi policiji, sada mora cijelu godinu u zatvor

IVAN MATKOVIĆ, sin propalog javnog bilježnika Tome Matkovića i brat Lovela Matkovića, 2007. godine ubijenog u sačekuši u Vinkovačkoj ulici, osuđen je u Splitu nepravomoćno na godinu dana zatvora zbog dva bijega policiji.

Nemoćna policija

Matkovića su policajci tražili zbog vrećice marihuane, koju je ostavio u autu sa psom. Nije da se nisu trudili, ali Matković im je svaki put uspjevao pobjeći.

Prvi susret zbio se pred Biskupovom palačom u rujnu 2009. godine. Policajci su prepoznali Matkovića za volanom Peugeota 306 kabrioleta. Pokazali su mu značke i zatražili da izađe. Izvadili su oružje kad su primijetili da Matković seže za pretinac.

Vidjevši da nema kud, zaključao se i dao gas. Pri bijegu je po ruci ozlijedio policajca Hrvoja Bradarića Šljuju. Policajci su srditi zbog izmakle lovine ispalili nekoliko hitaca.

Svi ga traže, a on kod suca

Prava smijurija zbila se idućeg jutra. Dok je cijela splitska policija lomila u potrazi za Matkovićem, on se bezbrižno došetao do istražnog suca Mlađana Prvana na ispitivanje zbog kesice marihuane. Ni 100 metara zračne linije od ureda šefa splitske policije.

Premda su ga policajci tražili i pucali za njim upravo zbog trave, ništa od sinoćnih zbivanja nije bilo poznato sucu Prvanu. Ispitao je Matkovića i pustio ga na slobodu. Tek je naknadno vidio da je ovaj imao bliski susret s policijom. Ali onda je već bilo kasno.

Policajcu prikliještio prste vratima

Matković je na policiju ponovno naletio nakon dva tjedna. U ulici Fausta Vrančića pobjegao je službeniku Damiru Španjiću, kojem su put prepriječili Matkovićev prijatelj Jure Brekalo i još jedna nepoznata osoba. Policajac se nekako uspio riješiti prijatelja, Matkovića je sustigao na ulazu u zgradu. Hitri bilježnikov sin ipak je uspio pobjeći. Policajca se riješio tako da mu je vratima prikliještio prste.

Na suđenju se Matković branio da nije ni znao da ga traže, odnosno da mu je branitelj Željko Lubina tako kazao. Prvi put policajce, tvrdi, čak nije ni prepoznao. Neko vrijeme je na koncu ipak proveo u pritvoru, ali ga je sutkinja Marina Boko pustila na slobodu jer nije osuđivan.

Pročitajte više