Sve županije objavile podatke. Najviše novih slučajeva u Zagrebu i Splitu

Foto: Marko Dimic/Pixsell

U HRVATSKOJ je u zadnja 24 sata zabilježeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva danas 2566, a četiri osobe su preminule, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Jedna preminula osoba je iz KB-a Dubrava (1932. godište), a tri preminule osobe, dvije muške (1948. godište, 1969. godište) i jedna ženska osoba (1937. godište), su iz KBC-a Split. Sve preminule osobe imale su svoje komorbiditete, a neke od njih više kroničnih oboljenja.  

U bolnice su zaprimljene 33 osobe, tako da je ukupno na bolničkom liječenju 258 osoba, od kojih je 15 na respiratoru. U odnosu na jučer četiri su nova na respiratoru.

U protekla 24 sata iz bolnice je otpušteno 30 osoba. 

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 10.725 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 191 osoba preminula, a 7968 osoba se oporavilo.

U samoizolaciji je 8881 osoba.

Do danas je ukupno testirano 175.346 osoba, od toga 4122 osobe u posljednja 24 sata.

Stanje po županijama (na popisu su samo one županije koje su danas objavile podatke) 

  • Sisačko-moslavačka - 7 novih
  • Požeško-slavonska - 1 novi
  • Istarska: 9 novih
  • Ličko-senjska: 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska: 5 novih
  • Zadarska: 11 novih
  • Splitsko-dalmatinska: 79 novih, 3 mrtva
  • Koprivničko-križevačka: 6 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska: 1 novi
  • Virovitičko-podravska: 1 novi
  • Zagrebačka: 9 novih
  • Brodsko-posavska: 11 novih
  • Varaždinska: 4 nova
  • Grad Zagreb: 59 novih
  • Šibensko-kninska: 9 novih
  • Osječko-baranjska: 14 novih
  • Karlovačka: 1 novi
  • Primorsko-goranska: 19 novih
  • Dubrovačko-neretvanska: 15 novih
  • Međimurska: 2 nova
  • Krapinsko-zagorska: 3 nova

STANJE IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

15:20 Krapinsko-zagorska: 3 nova

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe zaražene koronavirusom, 2 s područja općine Hrašćina i 1 s područja općine Budinšćina. Radi se o poznatim kontaktima već oboljele osobe. U istom razdoblju pristigla su i 62 negativna nalaza, dok se za njih 55 još uvijek čekaju rezultati. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 41. U samoizolaciji se nalazi 196 osoba.

14:27 Međimurska: 2 nova

U Međimurju se smanjuje broj aktivnih slučajeva covida-19 – danas pet oporavljenih i dvije novopozitivne osobe. Od jučer uzetih 135 uzoraka 133 nalaza su negativna i 2 pozitivna. Danas je uzeto 110 uzoraka, od čega je 11 negativno, a ostalih 99 je u obradi. Do sada su testirane ukupno 3964 osobe. S obzirom na to da se 5 osoba oporavilo, 2 su novopozitivne, trenutno je u Međimurskoj županiji 25 aktivnih slučajeva. Od 25 aktivnih, 3 se vratilo s ljetovanja, 5 ima prebivalište, ali je s boravištem izvan Međimurske županije, 4 osobe su kontakti potvrđenih slučajeva, 7 se vratilo s hodočašća, 3 osobe su radnici u inozemstvu i 3 osobe s nepoznatom epidemiološkom anamnezom. U samoizolaciji se nalazi 248 osoba (oboljeli i njihovi kontakti), odnosno 12 manje nego jučer.

14:09 Dubrovačko-neretvanska: 15 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 4 muške i 5 ženskih osoba iz Dubrovnika za koje se utvrđuje epidemiološka veza, 2 muške osobe iz Župe dubrovačke (1 ima utvrđenu epidemiološku vezu), 1 ženskoj osobi iz Konavala (utvrđena epidemiološka veza) te 3 muškarca koja nemaju prebivalište na području županije.

Izliječeno je 6 osoba – 1 iz Dubrovnika, 2 iz Metkovića, 1 iz Ploča te 2 osobe koje nemaju prebivalište u županiji. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslan 9931 uzorak. U samoizolaciji se nalazi 445 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je 1 slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ-a DNŽ-a i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera.

12:28 Primorsko-goranska: 19 novih, traže nove mjere

Novih 19 slučajeva zaraze covidom-19 zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju. 

Među 19 novozaraženih najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom povratnika s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe, a u izolaciji ih je petstotinjak. Među trenutno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, kazao je Rončević.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije po broju zaraženih osoba u proteklih 14 dana jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je.

"No, ti rezultati nisu nešto na čemu možemo graditi budućnost, nego je i dalje nužan oprez i stalno donošenje mjera kako bi sve gospodarske aktivnosti djelovale, a zdravstveni sustav bio što manje opterećen", kazao je Boras Mandić. Dodao je da je u PGŽ-u u proteklih 14 dana bilo novozaraženih 39 osoba, a prosjek po županijama je u tom razdoblju bio 90.

Istaknuo je da je Županijski stožer uputio Nacionalnom stožeru prijedlog sveobuhvatnog programa mjera za županiju podijeljenih na crvenu, žutu i zelenu kategoriju, koje bi bile unaprijed propisane za narednih 14 dana, a temeljile bi se na broju novozaraženih osoba u proteklom dvotjednom razdoblju. Takav pristup je iskorak u Hrvatskoj, a omogućuje gospodarstvu i građanima da unaprijed mogu znati koje su mjere na snazi, rekao je. 

Tim mjerama bi se po kategorijama ograničavao broj sudionika na javnim okupljanjima kao i svadbama, ali bi bile moguće i iznimke, uz zahtjev Stožeru i određene posebne epidemiološke mjere.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić izvijestio je da je na bolničkom liječenju pet osoba s koronavirusom, prosječne starosti šezdesetak godina, sa srednje teškom kliničkom slikom.

KBC po njegovim riječima ima osigurane kapacitete za smještaj znatno većeg broja oboljelih od koronavirusa te raspolaže s 55 respiratora.

Ružić kaže da im je primarno osigurati da virus ne uđe u bolnički sustav pa se poduzimaju izuzetni napori u tom cilju, zbog čega je KBC Rijeka pokrenuo nabavku vlastitog PCR uređaja za brzo testiranje u bolničkom sustavu.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su škole kojima je osnivač županija spremne za početak nastave i prijem 9400 osnovnoškolaca, 9000 srednjoškolaca i oko 900 učenika u učeničkim domovima. Sve škole, osim osnovnih u Kastvu i Viškovu, koje imaju puno učenika, radit će po modelu A, a produženi boravci će se organizirati na različite načine, ovisno o mogućnostima škola, kazala je Stilin.

12:23 Karlovačka: 1 novi

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 1 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2.

Od jučer u 12 sati do danas u 12 sati testirano je ukupno 96 osoba, od toga je pristigao 31 nalaz, od kojih je 1 pozitivan (pristiglo 15 nalaza za Karlovac i 16 za Ogulin). Očekuje se još 65 nalaza. 

Radi se o zdravstvenom djelatniku (medicinska sestra OB-a Karlovac). Odmah po zaprimanju nalaza započela je epidemiološka obrada. Za sada su u samoizolaciji 3 doktora medicine, 11 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 174  osobe. U samoizolaciji se nalazi 98 osoba i nisu zabilježena kršenja mjere samoizolacije.

Inspekcija SCZ-a Karlovac je 1. rujna na području grada Karlovca obavila nadzor nad 4 ugostiteljska objekta, 5 trgovačkih radnji, 1 novčarskom institucijom, 1 pekarom. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a za pekarsku radnju izrečeno je usmeno upozorenje.

11:47 Osječko-baranjska: 14 novih

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus.

Iz Osijeka 9 te iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje po jedna osoba. 12 novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci i školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata.

I posljednjih dana novozaraženi su uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjerila 48 osoba i nisu utvrdili nijedno kršenje mjere samoizolacije.

I inspektori civilne zaštite obilaze teren, nadzor su vršili na 16 lokacija od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene.

11:21 Šibensko-kninska: 9 novih

"U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 9 je osoba pozitivno na koronavirus; pet osoba iz Knina, jedna iz Šibenika i Drniša te dvije osobe koje trenutno borave na području naše županije od kojih je jedna iz Brodsko-posavske županije a druga strani državljanin, Austrija.

Sedam osoba su kontakti već poznate oboljele osobe, a za dvije osobe epidemiološki izvidi su u tijeku. Većina oboljelih je mlađe životne dobi. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 84 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 8 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 122 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 380 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba."

11:15 U tijeku je presica u Zagrebu. Zabilježeno je 59 novih slučajeva.

11:09 Varaždinska: 4 nova

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o dvije mlađe i dvije starije ženske osobe, koje su bile bliski kontakti već poznatih COVID-19 pozitivnih osoba. Za sada se sve liječe kod kuće.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji tako sada bilježimo ukupno 151 slučaj zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih slučajeva je 63, od kojih se na bolničkom liječenju nalazi ukupno 8 osoba, a 54 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 226 osoba.

11:08 Brodsko-posavska: 11 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (3) te po 1 osoba u općinama Velika Kopanica, Slavonski Šamac i Gundinci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 403, dok je broj aktivnih slučajeva 125 (2 aktivne osobe manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 5 osoba (1 osobe manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 750 osoba (75 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalazi 1 pozitivna osoba.

10:55 Zagrebačka: 9 novih

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa.

U odnosu na podatke od jučer, oboljelo je devet osoba (1 Sveta Nedjelja, 4 Zaprešić, 1 Ivanić-Grad, 1 Sveti Ivan Zelina, 1 Brdovec, 1 Dubravica), a 12 osoba je izliječeno.

Od novooboljelih osoba četiri slučaja povezana su s ljetovanjem na obali, dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za 39 osoba.

Od početka pandemije evidentirane su 483 osobe s koronavirusom, izliječena je 321 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivan 151 slučaj.

10:45 Virovitičko-podravska: 1 novi

U Virovitičko-podravskoj županiji jedna je novozaražena osoba, a riječ je o muškarcu srednje životne dobi s blagim simptomima bolesti, priopćio je Stožer civilne zaštite.

10:42 Koprivničko-križevačka: 6 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučajeva zaraze virusom SARS- CoV-2, a riječ je o četiri osobe s koprivničkog te dvije osobe s đurđevačkog područja.

Tri novozaražene osobe su kontakti ranije pozitivnih osoba, a za preostale tri osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Tri osobe proglašene su zdravima, a u ovom trenutku na području županije je ukupno 27 aktivnih slučajeva. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 88 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 149 slučajeva bolesti COVID-19.

10:31 Bjelovarsko-bilogorska: 1 novi

Jedan novi slučaj zaraze potvrđen je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

Novozaražena osoba je s područja Bjelovara, a epidemiološka obrada je u tijeku.

10:25 Splitsko-dalmatinska: 79 novih, 3 mrtva

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno  729 obrađenih testova danas je 79 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, i to iz Splita 46, Baške Vode 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Hvara 1, Imotskog 4, Kaštela 2, Lećevice 1, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Vrgorca 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Od 79  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 83 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su 3 osobe: dvije muške osobe, jedna stara 72 godine i druga stara 51 godinu, te jedna ženska osoba stara 83 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

10:05 Zadarska: 11 novih

U Zadarskoj županiji 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima s dosad oboljelim osobama, a novooboljele osobe su s područja Grada Zadra (4), Grada Benkovca (1) te općina Sali (2), Bibinje (1), Sv. Filip i Jakov (1), Posedarje (1) i Galovac (1). Svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar su negativni, a danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika.

Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je testirano 195 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 802 osobe, a istekao je za 6375 stanovnika.

U Općoj bolnici u Zadru ukupno je hospitalizirano 18 bolesnika oboljelih od covida-19, 15 bolesnika je na COVID 1 odjelu te 3 bolesnika u COVID JIL-u, od kojih jedan na respiratoru.

Od ponedjeljka, 7. rujna 2020., ponovno se aktivira izdvojena COVID-19 ambulanta u djelatnosti opće obiteljske medicine.

9:30 Nacionalni stožer objavio je najnovije podatke. Imamo 311 novih slučajeva, četiri osobe su preminule.

Uvode se nove mjere u tri županije: Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj. Sve se odnose na poznate mjere - ograničavaju se svadbe, privatne svečanosti, okupljanja, pridržavanje temeljnih epidemioloških mjera, rekao je Božinović.

9:27 Vukovarsko-srijemska: 5 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19, objavio je Županijski stožer civilne zaštite. Po dvije novooboljele osobe su iz Gunje i Županje, a jedna je iz Vinkovaca. Nema preminulih osoba.

9:17 Ličko-senjska: 0 novih

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od covida-19.

Ukupno je oboljelo 69 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega su 22 aktivna slučaja, 46 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. 

U protekla 24 sata testirane su 62 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 93 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

9:08 Istarska: 9 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva (192 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osoba. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije. Kod 3 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. Epidemiološka obrada je u tijeku za 5 osoba.

Izliječeno je 8 osoba. Trenutno je 76 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 240 osoba.

8:57 Uslijed kontakta s COVID-19 pozitivnim osobama, sukladno važećim mjerama koje je propisao HZJZ, u utorak su na koronavirus testirani župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ-a Joško Cebalo, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ-a Mato Lakić i glasnogovornik Stožera Nikša Miletić. Rezultati sva četiri testa su negativni. Bez obzira na to, sukladno važećim protokolima, oni ostaju u samoizolaciji do 10. rujna.

8:45 Požeško-slavonska: 1 novi

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 77 slučajeva zaraze koronavirusom, 74 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalaze 362 osobe, a ukupno je testirano 6110 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 150 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:25 Sisačko-moslavačka: 7 novih

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik te jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice.

7:35 "Covid-bolnica u KB-u Dubrava otvorena je zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici 'Dr. Fran Mihaljević' kontinuirano raste već nekoliko dana", rekao je Ivica Lukšić, dr. med. koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 u KB-u Dubrava, gostujući u Temi dana HRT-a.

145 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Hrvatskoj je trenutačno malo manje od dvije i pol tisuće oboljelih. Na bolničkom je liječenju 258 pacijenata, od čega na respiratoru njih 14. Jedna je osoba preminula. Najviše novih slučajeva imaju Splitsko-dalmatinska županija i Zagreb, no znatno manje nego prije nekoliko dana. Jesen je pred vratima, još neizvjesna, ali pripreme traju. Ponovno je otvorena covid bolnica u KB Dubravi.

"Trenutačno imamo dva pacijenta koja su covid pozitivna koji osim te infekcije imaju i druge bolesti zbog kojih su primljeni u naš centar. Otvoreni smo zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" kontinuirano raste već nekoliko dana. U stalnoj smo komunikaciji s infektivnom klinikom i pripravnosti. U onom trenutku kad infektivna klinika popuni svoje kapacitete za covid bolesnike, KBC Dubrava u svojem kliničkom centru primit će ostatak bolesnih", rekao je Lukšić.

7:15 U Otočcu pet članova iste obitelji zaraženo koronom

Na području Ličko-senjske županije pet je novooboljelih osoba od covida-19, svi su iz Otočca i bliski kontakti prije oboljele osobe, izvijestio je popodne Stožer, a od županijskog epidemiologa Ivana Stanića se doznaje da su svi iz iste obitelji i otprije u samoizolaciji.

“Još je prerano reći da je sve pod kontrolom jer nam nije poznato ni tko se od njih prvi zarazio ni gdje jer nitko od njih nije imao neko mjesto jasnog izlaganja rizičnom čimbeniku pa je moguće da se kroz koji dan ustanovi još pokoji pozitivan slučaj”, rekao je Stanić za Hinu.

U Ličko-senjskoj županiji dosad je oboljelo 69 osoba od kojih su 25 aktivna slučaja, a sve su to, dodao je, "neke mikrolokacije bez većeg rizika".

7:00 Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće o koronavirusu u kojem se nalazi niz brojki i podataka od prošlog tjedna.

Najviše zaraženih u proteklom tjednu imala je Splitsko-dalmatinska županija, sa 672 nove oboljele osobe. Slijedi Grad Zagreb s 404 nova slučaja zaraze koronavirusom, a treća je Zadarska županija koja je u proteklom tjednu potvrdila 114 novih slučajeva.

U proteklom tjednu oboljelo je 1948 osoba, hospitalizirano je njih 189. Prosječna dob oboljelih je 40,6 godina. Stopa potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika je 47,6. U posljednjih tjedan dana preminulo je 13 osoba, od toga je šest osoba bilo na respiratoru.

Kontinentalna Hrvatska - u najviše slučajeva izvor zaraze ljetovanja i svadbe

U posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni su novooboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše 7-dnevne stope na dan 31. kolovoza u Požeško-slavonskoj županiji, Brodsko-posavskoj te Gradu Zagrebu. U većini županija i dalje se nastavlja priljev oboljelih čiji se izvor zaraze povezuje s ljetovanjem i izlascima u klubove na Jadranu. Nova grupiranja zabilježena su oko svadbenih slavlja u Požeško-slavonskoj županiji te Virovitičko-podravskoj županiji. Također, bolest se proširila i u domu za starije u Požeško-slavonskoj županiji. Značajan dio oboljelih slučajeva kontakti su prethodno oboljelih ili su slučajevi uvezeni iz Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je većina poznatog izvora zaraze, epidemiološka situacija je pod nadzorom.

Primorska Hrvatska - najviše oboljelih povezano uz noćne izlaske

Najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježene su u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji grupiranja su zabilježena u zdravstvenom sustavu, ustanovama za smještaj u sustavu socijalne skrbi te jednoj predškolskoj ustanovi. Unatoč tome, većina oboljelih mlade su osobe čije se obolijevanje veže uz noćne izlaske. U ostalim županijama Primorske Hrvatske grupiranja su zabilježena oko vjenčanja u Primorsko-goranskoj županiji te druženja umirovljenika u Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu zemlje, značajan je udio oboljelih koji su kontakti prije poznatih slučajeva.

Najviše novooboljelih ima između 19 i 30 godina

U prethodnih tjedan dana oboljela je ukupno 1941 osoba - otprilike jednak broj osoba muškog spola, 974, odnosno 50,18%, i ženskog spola 967, odnosno 49,82%. Jednaka raspodjela po spolu zastupljena je i u većini dobnih skupina, osim u dobnoj skupini od 7-10 godina (niži razredi osnovne škole) gdje je veći udio oboljelih dječaka (12 dječaka, odnosno 70,6%) te u dobnoj skupini 15-18 godina (srednjoškolski uzrast) gdje je veći udio djevojčica (51 djevojčica, odnosno 63,8%) i dobnoj skupini 66 i više godina (umirovljenici), gdje je veći udio osoba ženskog spola (130 osoba, odnosno 55,6 %).

Po dobnim skupinama - oboljelo je 161 dijete te oni čine najmanji udio (8,3%) u oboljelima u proteklih tjedan dana. Najmanje je oboljelo djece mlađe od 1 godine, ukupno 4, te djece u nižim razredima osnovne škole, ukupno 17, koji svaki čine manje od 1% oboljelih. Najviše je oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, 80 ukupno, odnosno 4,1%. Skoro trećinu oboljelih (538, odnosno 27,7%) u posljednjih tjedan dana čine mlade odrasle osobe, od 19 do 30 godina, što se uklapa u epidemiološku situaciju gdje je znatan priljev oboljelih povezanih s ljetovanjem i izlascima jer osobe iz te dobne skupine najviše izlaze tijekom ljetovanja.

Općenito, odrasli čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 1546 (79,6%), tako dobnu skupinu od 19 do 30 godina slijede dobna skupina od 31 do 40 godina te dobna skupina od 51 do 65 godina s ukupno 367 (18,9%), odnosno 361 (18,6%) oboljelih osoba, a najmanje oboljelih odrasle dobi ima u dobnoj skupini 41-50 godina - 280, odnosno 14,4%. Osoba starijih od 66 godina te ujedno i najugroženijih osoba je 234 odnosno 12,1%.

Što se tiče zaraze među turistima, prema tablici koja prikazuje period od 7. 7. do 28. 8. njih je bilo 362. Od toga je njih 122 boravilo u više mjesta, a gledano pojedinačno, najveći broj zaraženih turista ima Makarska - 70, iza koje slijede Split s 50 te Novalja s 36 novozaraženih.

Najviše novozaraženih su austrijski turisti, njih 145, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo sa 115 te Slovenija s 52 slučaja zaraze.

Sve podatke, s tablicama, možete pogledati ovdje.

Pročitajte više