Svečano otvorena berba u Vinodolu

Početak berbe u vinogradima vukovarskog VUPIKa u novljanskom polju Pavlomiru u Vinodolu svečano je danas označio primorskogoranski župan Zlatko Komadina.

Na 18 hektara vinorodnih vinodolskih površina svojedobno su, prve godine Domovinskog rata, prognanici iz Vukovara počeli podizati vinograde. Danas plodove daje 70.000 trsa i od toga će se dobiti 35.000 litara kvalitetnog vina.

Prvo je počela berba chardonnaya čija je razina sladora 18 do 20 posto optimalna i jamči kvalitetu prerade u vino. Idućih se dana planira berba bijeloga pinota, caberneta sovignona, te koncem rujna autohtone žlahtine.

Po riječima župana Komadine, Primorsko-goranska županija daje financijsku potporu u trećini vrijednosti programa revitalizacije tog dijela Vinodola, dok grad Novi Vinodolski i VUPIK daju ostalu potporu. Zagrebački Agronomski fakultet pak priprema zaštitu sorti pa će se uskoro vina iz tih vinograda moći označiti kao vina s geografskim podrijetlom.

Planira se povećati površinu pod vinogradima na 30 hektara, a glavna bi trebala biti žlahtina kao domicilna sorta, koja daje najveće urode.

Vinogradarstvo i vinarstvo bit će i ubuduće vodeće djelatnosti u vinogradima vukovarskog VUPIK-a u novljanskom Pavlomiru, a program podržava i Centar za mediteranske kulture Županije primorsko-goranske.

Grad Novi Vinodolski priprema i program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem što bi trebalo biti temelj za buduće reguliranje vlasništva ili koncesije. To je preduvjet za stjecanje budućih državnih poticaja u VUPIK-ovim vinogradima u Vinodolu.

Predstavnici Grada i VUPIK-a zauzimaju se da se izmijeni zakonska odredba kojom se propisuje nulta stopa alkohola u krvi vozača, jer je smatraju destimulativnom za vinarstvo i vinogradarstvo, djelatnosti usko povezane s turizmom.

(Hina) xfd ymć

Pročitajte više