svečano otvorene nove prostorije lire, hid-a i hrvatskoga ogranka wcrp-a

Nove društvene prostorije koje je Grad Zagreb ustupio na korištenje mješovitomu pjevačkom zboru "Lira", Hrvatskoizraelskomu društvu (HID) i Hrvatskomu ogranku Svjetske konferencije religija za mir (WCRP), večeras su svečano otvorene. L

Brojnim uzvanicima, među kojima su bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić te predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, riječi dobrodošlice uputili su predsjednik HID-a i zbora "Lira" Mihael Montiljo te generalni tajnik Hrvatskoga ogranka WCRP-a Mladen Karadjole.

Pod 'istim krovom' na više od 170 četvornih metara prostora u prizemlju tri stoljeća stare zgrade u Radićevoj ulici u središtu Zagreba, prostorije su triju društava kojima je zajedničko to što su međuetničkoga sastava i njeguju program u kojemu su zastupljene različite kulture i tradicije, istaknuo je Mihael Montiljo.

Za Montilja, koji je već skoro pola stoljeća na čelu "Lire", a jedno desetljeće i predsjednik Hrvatsko-izraelskoga društva, večerašnji je događaj, kako je rekao, jedan od najljepših trenutaka u životu.

Mladen Karadjole podsjetio je pak na posjet predsjednika Mesića Državi Izrael u listopadu 2001. posebice istaknuvši duh i praksu tolerancije koji je predsjednik Mesić iskazao tijekom prvoga posjeta jednoga hrvatskog predsjednika Izraelu.

Na istim načelima zauzimanja za mir i toleranciju, a protiv terorizma i nasilja, i ubuduće će djelovati Hrvatski ogranak WCRP-a, istaknuo je Karadjole. Najavio je da će se u ožujku iduće godine u Zagrebu održati skup u organizaciji WCRP za koji vjeruje da će potaknuti brže uključivanje Hrvatske u europske integracije.

U bogatu umjetničkom programu nastupili su mješoviti pjevački zbor "Lira", instrumentalni sastav zagrebačke Židovske općine "Jewseri", a otvorena je i izložba slika "Biblijski likovi" Nenada Jankovića.

Pod ravnanjem dirigenta Roberta Homena "Lira" je izvela dio svojega bogatog repertoara židovskih tradicionalne i suvremene izraelske glazbe te skladbe hrvatskih i svjetskih kompozitora. Instrumentalni sastav "Jewseri" predstavio je pak brojnoj publici klezmer skladbe u kojima taj tradicionalni židovski glazbeni žanr aškenaskih Židova iz istočne Europe kombiniraju s modernim zvukom.

U kraćoj izjavi novinarima nakon svečanosti otvaranja novih prostorija predsjednik Mesić je izrazio je zadovoljstvo što je HID, zajedno s "Lirom" i Hrvatskim ogrankom WCRP-a, dobio tako lijepi prostor u središtu Zagreba.

Pročitajte više