Svečanost na USS Harry Truman: Hrvatska je potvrdila svoju pripadnost zapadnim vrijednostima

Foto: Hina

NA SVEČANOM primanju u utorak na američkom nosaču zrakoplova USS Harry Truman, koji je usidren u Bračkom kanalu, istaknuta je važnost partnerskih odnosa Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Ratne mornarice  Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sklopu NATO-a na očuvanju sigurnosti.

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović rekao je kako je "s točke gledišta hrvatske mornarice ovo još jedan korak u održavanju prijateljstva i dobrih odnosa dviju ratnih mornarica."

Dodao je da pripreme za dolazak američkog nozača zrakoplova USS Harry S. Truman nisu bile lake, te je zahvalio pripadnicima HRM-a i djelatnicima Američkog veleposlanstva koji su bili angažirani na realizaciji posjeta nosača zrakoplova Ratne mornarice SAD-a Hrvatskoj.

Zapovjednik HRM-a komodor Stipanović je naglasio kako se raduje i sljedećim posjetima američkih brodova Splitu, jer je to korisno i za Split, Hrvatsku ratnu mornaricu ali i cijelu zajednicu.

Zapovjednik borbene skupine američkih nosača zrakoplova komodor Bret Batchelder je istaknuo važnost da američki mornari upozanju hrvatsku kulturnu tradiciju i povijest Splita i Hrvatske, i to iskustvo ponesu pri povratku u SAD.

"Ojačavanje partnerstva između HRM-a i Američke ratne mornarice je izuzetno važno za sve nas i za regionalnu pomorsku sigurnost," poručio je komodor Batchelder.



Zapovjednik nosača zrakoplova USS Harry S. Truman, kapetan Ryan B. Sholl rekao je da je američkog nozača zrakoplova USS Harry S. Truman predstavnik ne samo Ratne mornarice SAD-a nego i američke Vlade-

"Mi smo zapovjedni brod i predstavnici ne samo američke mornarice nego i američke Vlade, i prenosimo i provodimo politiku naše Vlade diljem svijeta. To radimo i izvodeći zajedničke vježbe s vašom mornaricom", rekao je Sholl. 
 
Veleposlanica SAD-a: Hrvatska potvrdila svoju pripadnost zapadnim vrijednostima
 
Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes je naglasila kako je Hrvatska potvrdila svoju pripadnost zapadnim vrijednostima i daje doprinos u mirovnim misijama.

"Hrvatska je dala vrijedan doprinos mirovnim misijama u Afganistanu, na Kosovu, pokazujući da za hrvatske Oružane snage nijedno mjesto nije predaleko i nijedna misija teška", rekla je veleposlanica Valls Noyes.



Podsjetila je da je posjet nosača zrakoplova USS Harry S. Truman prvi posjet Hrvatskoj takvog broda Američke ratne mornarice u posljednjih desetak godina otkako je 2006. godine nosač zrakoplova USS Enterprise bio usidren u Splitu.


"To je bilo desetljeće velikih promjena za Hrvatsku . USS Harry Truman nosi ime našeg 33. predsjednika i jednog od utemeljitelja NATO saveza, i sada je sigurno usidren pred povijesnom lukom zemlje saveznice. Nakon mnogo napora i značajnih reformi na području obrane Hrvatska se pozicionirala kao vrijedan pratner u okviru NATO saveza. Republika Hrvatska je neporecivo dio  slobodne i cjelovite Europe koja je u miru. Hrvatska sa svojim partnerima radi kako bi poslužila kao primjer i potpora ostalim zemljama koje se žele pridružiti našim redovima", poručila je veleposlanica Valls Noyes.

Dodala je kako se nada nastavku nazočnosti američke mornarice i 6. flote u Hrvatskoj  i da će, kako je rekla  "dugo biti uz bok našim parterima iz Hrvatske."

Nosač zrakoplova Američke ratne mornarice USS Harry Truman u splitskom akvatoriju usidren je od 5. do 9. prosinca, a nakon čega će boraviti dalje na Mediteranu.



USS Harry S. Truman, klase Nimitz, je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i sudjeluje u nizu združenih pomorskih operacija najčešće sa saveznicima i partnerima u cilju stvaranja sigurnosti i stabilnosti u Europi i Africi. U službi je od 1996. godine, i jedan je od najvećih nosača zrakoplova na svijetu, dugačak 333 metara, širok 41 metar i nosivosti 100.000 tona.


Među istaknutim uzvanicima iz javnog života na prijamu su poslijepodne viđeni ministri Vedran Mornar i Orsat Miljenić, zamjenik ministrice  vanjskih i eruopskih poslova Joško Klisović, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, te predstavnici političkih stranaka, među kojima glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, predsjednik Hridi Drago Prgomet  i dr.

Radnička fronta protiv NATO-a

Za vrijeme prijama na brodu u Bračkom kanalu, u splitskog gradskoj luci na mjestu gdje  su dolazili i odlazili uzvanici nekoliko članova stranke Radnička fronta organizirala je prosvjed protiv dolaska ovog nosača zrakoplova u Split i Hrvatsku.



"Nosili smo transparent s natpisom na hrvatskom jeziku 'NATO ubojica djece' i natpis na engleskom jeziku 'Sjevernoamerička teroristička organizacija', ali došla je policija i odvela nas u prostorije policije gdje smo proveli oko dva sata", rekao je za Hinu član Radničke fronte i jedan od prosvjednika Zoran Bulić.

Pročitajte više