SVEČANOST u POVODu DANA GRADA RIJEKE

Svečanom sjednicom riječkoga Gradskog vijeća u HNK "Ivana pl. Zajca" večeras je u spomen na sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, proslavljen Dan grada i 1700. obljetnica mučeništva toga kršćanskoga sveca.

Među mnogobrojnim gostima i uzvanicima večerašnjoj je svečanosti nazočio nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konfeferencije (HBK) kardinal Josip Bozanić.

On će sutra nakon procesije od katedrale sv. Vida do Trga Republike u katedrali predvoditi središnje misno slavlje u povodu blagdana sv. Vida u središtu Rijeke.

Predsjednik Gradskoga vijeća Željko Glavan na svečanoj je sjednici izrazio zadovoljstvo rezultatima zajedničkih napora vladajuće koalicije i oporbe u gradu kako bi postao mjestom ugodnim za život.

Ocijenivši da se napredak i promjene primjećuju u svim dijelovima života grada, izrazio je ponos što je Gradsko vijeće u proteklu razdoblju, unatoč vrlo različitim stajalištima o istim pitanjima, iskazalo visok stupanj demokratičnosti u donošenju odluka.

Gradonačelnik Vojko Obersnel spomenuo je riječke razvojne projekte, kao što su Gateway-projekt modernizacije luke, gradnja prometne infrastrukture, razvoj urbanog turizma u gradu, izgradnja gradske plinske mreže te napredak u kulturi.

Ustvrdio je da će se prenamjenom dijela riječke luke, Porto Barossa i predjela Delte, kad se u idućih nekoliko godina izgradi hotelsko-ugostiteljski kompleks, otvoriti novih 3000 radnih mjesta.

Okupljene su pozdravili i kardinal Josip Bozanić i nadbiskup riječki Ivan Devčić.

Na večerašnjoj svečanosti Nagrada grada Rijeke za životno djelo dodijeljena je dr. Mirku Radiću za fundamentalni doprinos matematici i nastavi matematike te razvoju Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci.

Dodijeljene su Zlatne plakete "Grb Grada Rijeke" msgr. Dinku Popoviću za 40. obljetnicu svećeništva i doprinos ekumenizmu te županijskoj podružnici Hrvatske glazbene unije za promicanje glazbenih vrijednosti grada Rijeke i riječkog kraja.

Dodijeljene su i godišnje nagrade grada Rijeke.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više