Svećenik u Pločama vjernicima naplaćuje vjeronauk i kazne za izostanak s mise!

DON PETAR MIKIĆ, kontroverzni svećenik iz Ploča, svojim je župljanima počeo naplaćivati sakramente, vjeronauk, zakasninu, a uveo je i posebna pravila odijevanja u Crkvi! Mikić je javnosti postao poznat kad je u veljači ove godine ponudio 1000 kuna svakoj obitelji koja svom djetetu nadjene tradicionalno hrvatsko ime. U međuvremenu smo saznali i otkud Mikić financira ovu svoju akciju; pljačkajući ostale župnike!

U crkvi Kraljice neba i zemlje tako se za upis na vjeronauk plaća obaveznih 100 kuna. Cifra je još veća za djecu koja prošle godine nisu pohađala vjeronauk; njihovi roditelji plaćaju 250 kuna. No, niti to nije dovoljno pohlepnom svećeniku koji naplaćuje čak i neopravdani izostanak s vjeronauka. Jedan neopravdani sat tako košta "simboličnih" 10 kuna.

Ista se cifra plaća i za prekasno predavanje molbi i potvrda za krizmanje, i to po formuli da svaki dan zakašnjenja košta 10 kuna. Izostanak s nedjeljne mise vjernike u Pločama košta duplo više pa za taj "grijeh" moraju iz novčanika izdvojiti 20 kuna! No, najgore prolaze kumovi mladih krizmanika, koji za crkvene potrebe prilikom krizme moraju izdvojiti najmanje 1000 kuna, dok je gornji iznos "donacije" proizvoljan.

Don Mikić svom stadu ne dopušta ni da sami biraju svoju odjeću i modne dodatke. Odredio je tako da djevojke na rukama mogu nositi tek prsten i narukvicu, dečki ne smiju nositi naušnice, a dao im je i par "savjeta" kako im mora izgledati frizura! Njegovi župljani su već na to navikli, plaćaju njegove bizarne "poreze" i nikome se ne tuže jer znaju da, ako se usude progovoriti, neće moći primiti sakramente nigdje drugdje jer bi od don Mikića morali dobiti dozvolu da primanje sakramenata u drugoj župi.

Pročitajte više