Šveđani nastavljaju s raskošnim tiskanjem novca, negativna kamata na -0.35 posto

Foto: Riksbank/Public domain

ŠVEDSKI Riksbank, najstarija središnja banka svijeta, nastavlja s raskošnim programom kvantitativnog popuštanja, odnosno stvaranja novog novca i spremna je kamatne stope gurnuti dublje u negativni teritorij.

Banka je na posljednjem sastanku odlučila zadržati negativnu kamatnu stopu od -0.35 posto i najavila dodatnu kupnju državnih obveznica u iznosu od 65 milijardi kruna.

Iako je domaća ekonomija čvrsta, nezaposlenost pada, a cijene nekretnina rastu, banka je odlučila nastaviti s poticanjem potrošnje zbog "značajnih nesigurnosti povezanih sa snagom globalne ekonomije".

"Mi imamo još prostora, ja ne bih sada dao donju odrednicu, kako bi mogli ići ispod -0.35 posto ako zatreba," rekao je guverner Stefan Ingves.

Riskbank se odlučio na nastavak monetarne politike popuštanja nakon što je slično najavila i Europska središnja banka zabrinuta zbog deflacijskih trendova u Europi.

Švedska je u rujnu zabilježila rast potrošačkih cijena od tek 0.1 posto i nastavkom programa pokušava "očuvati inflacijski trend". 

Švedski QE će nakon odluke doseći razinu od 5 posto BDP-a, banka će od početka programa do srpnja 2016. godine stvoriti 200 milijardi kruna, piše Telegraph.

U teoriji, negativne kamatne stope bi trebala umanjiti cijenu zaduživanja za domaćinstva i poduzetnike, pojačati potražnju za zajmovima, pospješiti investicije i potrošnju.

Pročitajte više