Šveđaninu na posjed pao meteorit od 14 kg, geolozi ga odnijeli. Sud: Vratite mu ga

Fotografija nema veze s događajem opisanim u tekstu. Ilustracija: EPA

Šveđanin je dobio pravnu bitku i smije zadržati meteorit težak 14 kilograma nakon što je žalbeni sud odlučio da se takvo kamenje treba smatrati "nepokretnim vlasništvom" i dijelom zemlje na kojem je pronađeno.

Zemlja na koju je pao meteorit sadrži željezo od kojeg je meteorit napravljen pa se stoga "ne može lako odvojiti od onoga što se obično smatra (nepokretnom) imovinom", presudio je žalbeni sud. Sporni meteorit je 7. studenog 2020. pao na privatni posjed u Upplandu, sjeverno od Stockholma. 

U prosincu te godine dva su ga geologa pronašla i na kraju predala Švedskom prirodoslovnom muzeju u Stockholmu. Švedska novinska agencija TT priopćila je da se vlasnik privatnog zemljišta na kojem je meteorit pronađen, Johan Benzelstierna von Engeström, žalio na presudu okružnog suda u Uppsali iz prosinca 2022. 

Geolozi tvrdili da je postojao sporazum

Ta je presuda geolozima, Andreasu Forsbergu i Andersu Zetterqvistu, dala pravo na kamen jer meteorit nije bio dio imovine, nego pokretna imovina bez vlasnika. Ipak, danas je žalbeni sud zaključio kako je željezni meteorit "sastavljen od tvari koje su već prisutne na Zemljinoj površini", prenosi Guardian.

Sudac Robert Green kazao je da se meteorite ili svemirsko kamenje treba smatrati "dijelom nepokretne imovine baš kao i drugo kamenje, iako se intuitivno može činiti kao o nečemu što je strano Zemlji". Objasnio je kako švedski zakon svima daje slobodu da šetaju zemljom pod uvjetom da se poštuju priroda i životinje, ali "nikome ne daje pravo da uzme meteorit s tuđe zemlje".

Geolozi su tvrdili da je postojao sporazum koji im je dopuštao preuzimanje meteorita. Međutim, žalbeni sud je naveo da nema dokaza o takvom dogovoru. Još uvijek nije jasno hoće li se geolozi žaliti švedskom vrhovnom sudu.

Pročitajte više