Švedska na putu da postane prva svjetska nacija slobodna od fosilnih goriva

Foto: 123rf

ŠVEDSKI premijer Stefan Löfven nedavno je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a izjavio da će njegova nacija postati prva "socijalna država svijeta slobodna od fosilnih goriva".

Poput većine skandinavskih zemalja, Švedska je prijetnju klimatskih promjena shvatila ozbiljno zbog čega gotovo 80 posto potrebne energije dobiva putem nuklearnih elektrana ili alternativnih izvora energije.   

Vlada je u 2010. odlučila nastaviti s korištenjem nuklearne energije iako se ta odluka propitkuje nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi. Za iduću godinu je osigurano i 4.5 milijarde švedskih kruna (544 milijuna dolara) za projekte koji uključuju istraživanje solarnih ćelija i tehnologiju električnih automobila.

Primjer ostalima

Švedska pritom ne investira samo unutar svojih granica i dio novca namjerava potrošiti na slične projekte u siromašnijim nacijama tražeći od drugih bogatih zemalja da se povedu za primjerom.

"Razvijene zemlje imaju posebnu odgovornost da naprave brzu tranziciju prema sustavima čiste energije," rekla je Isabella Lövian, švedska ministrica za razvoj međunarodne suradnje, "i da istovremeno podrže zemlje u razvoju u direktnom skoku prema obnovljivim izvorima".

Švedska si nije zadala rok u kojem bi trebala postići stopostotnu neovisnost od fosilnih goriva, ali Bloomberg ocjenjuje da bi se ona u glavnom gradu Štokholmu mogla ostvariti do 2050. godine.     

Slična je situacija i u ostatku Skandinavije, pa je Danska nedavno proizvela 140 posto potrebne energije vjetroturbinama, dok naftom bogata Norveška oko 99 posto potrebne struje dobiva putem hidroelektrana i ima najveći broj vlasnika električnih automobila na Zemlji. Niti Island nije daleko, zahvaljujući geotermalnim izvorima koji zadovoljavaju 85 posto potreba za energijom, navodi Triplepundit.

Pročitajte više