Švedska: Rusija više no prije pokušava prikupiti informacije u Švedskoj

Ilustracija: Shutterstock

ŠVEDSKA obavještajna agencija Säpo danas je objavila da očekuje porast ruskih obavještajnih aktivnosti u zemlji. 

Ruska invazija na Ukrajinu iz temelja je promijenila europski sigurnosni poredak, pa i sigurnosnu situaciju u Švedskoj, objavio je Säpo na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Agencija upozorava da Rusija više no prije pokušava prikupljati informacije u Švedskoj uz pomoć ruskih građana, institucija i tvrtki, kao i kibernetičkih napada.

"Špijunaža je posebno bila prisutna u opskrbi energijom, telekomunikacijama..."

Säpo vjeruje da bi se ruski obavještajci mogli koristiti sabotažama i dezinformacijama te putem nasilnih ekstremista pokušati destabilizirati švedsko društvo. 

Špijunaža i sabotaža posebno bi mogle biti prisutne u poljima poput opskrbe energijom, telekomunikacija i prijevoza kritične robe, naglašava agencija i dodaje kako bi napadi na te sektore mogli naštetiti i ostatku Europe. 

"Djelovanje ruskog režima je nepredvidivo, a Rusija predstavlja i ozbiljnu prijetnju unutarnjoj sigurnosti Švedske", rekla je šefica Säpoa Charlotte von Essen.

"Možemo očekivati da će se ruske sigurnosne aktivnosti protiv Švedske povećati"

Naglasila je da se ova prijetnja mora promatrati iz ruske percepcije Švedske kao europske zemlje, ali i članice NATO-a. 

"Možemo očekivati da će se ruske sigurnosne aktivnosti protiv Švedske povećati", rekla je šefica agencije države koja bi uskoro treba postati članica Saveza.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje NATO-u u svibnju 2022. godine. Ukupno 28 od 30 članica NATO-a ratificiralo je njihovo pristupanje, no proces je trenutno u zastoju zbog blokade Turske.

Pročitajte više