Švedska popustila još jednu mjeru. Epidemiolog: Nismo se vratili u normalu

Foto: EPA

ŠVEDSKA je do 15. srpnja produljila svoju preporuku maksimalnog ograničenja putovanja u inozemstvo za svoje građane zbog pandemije koronavirusa i prebacila težište na putovanja unutar zemlje.

To produljenje do 15. srpnja, koje se odnosi na sve strane zemlje, objavljeno je u trenutku kada je zemlja objavila da je od covida-19 umrlo više od 3400 ljudi.

Međutim, radi se samo o preporuci, a ne i o obvezujućem naputku.

Dopuštena putovanja unutar zemlje

Na konferenciji za novinare u Stockholmu premijer Stefan Lofven je rekao da su pod određenim uvjetima dozvoljena putovanja unutar zemlje.

"Želim naglasiti da to ne znači da smo se vratili u normalu", precizirao je.

"Tijekom tih putovanja moramo biti razumni i odgovorno poštovati mjere opreza", dodao je. 

Johan Carlson, direktor švedske agencije za javno zdravstvo, objasnio je da su moguća kratka putovanja, ali da se ne treba ići u posjete starijim osobama te da se maksimalno treba izbjegavati fizički kontakt.

Preko 3000 mrtvih

U Švedskoj nije prekinuta nastava u školama za djecu mlađu od 16 godina, ostali su otvoreni kafići, restorani i trgovine, a stanovništvo je pozvano poštovati upute fizičke udaljenosti.

U inozemstvu se kritizira švedska strategija, posebice zbog većeg broja umrlih nego u susjednim nordijskim zemljama, koje su uvele mjere ograničenja kretanja.

U srijedu su švedske javnozdravstvene vlasti objavile da u zemlji ima 27.909 potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 i da je 3460 osoba umrlo.

Pročitajte više