Švedski milijunaš naručio krađu metalnog natpisa iznad ulaza u logor Auschwitz

34-GODIŠNJI Šveđanin Anders Hoegstroem, optužen da je u prosincu iznad ulaza u nacistički logor Auschwitz ukrao metalni natpis "Arbeit macht frei", konačno je pristao progovoriti i kao nalogodavca cijele akcije istaknuo je švedskog milijunaša Larsa Gorana Wahlstroma.

Hoegstroem je iz Švedske izručen Poljskoj i od ožujka se nalazi u pritvoru u Krakowu, a tamošnjim je policajcima konačno pristao potvrditi da je "mozak“ operacije bio 58-godišnji švedski milijunaš, koji je između ostaloga godinama financirao neonacističku udrugu Nacionalni socijalistički front, čiji je osnivač 1994. bio upravo Hoegstroem.

Kako prenosi poljski radio Novosti, Wahlstrom je nagovorio Hoegstroema da u Poljskoj unajmi pet sitnih lopova koji su odrezali i ukrali natpis iznad ulaza u spomen-obilježje Auschwitz. Ta je krađa izazvala golem interes svjetske javnosti i bijes prožidovskih organizacija u Europi i svijetu. Natpis je ubrzo pronađen raskomadan i zakopan nedaleko od grada Toruna na sjeveru Poljske, a lopovi su uhićeni pet dana nakon krađe. Policija vjeruje da je raskomadani natpis bio pripremljen za transport naručitelju u Švedsku.

Ured državnog tužitelja u Krakowu odbio je komentirati navode o naručitelju krađe, no potvrđeno je da će državni tužitelj od švedskih vlasti zatražiti sudjelovanje poljskih pravosudnih organa u akciji istrage i ispitivanja Larsa Gorana Wahlstroma u Švedskoj.

Pročitajte više