Švedsku pogodio jedan od najjačih potresa od početka mjerenja - 4,1 po Richteru

Foto: EMSC

ŠVEDSKA je danas zabilježila jedan od najvećih potresa od kada je počelo mjerenje. Potres magnitude 4,1 stupanj pogodio je najveći svjetski rudnik željezne rude koji je smješten sjeverno od Arktičkog kruga.

Najjači potres zabilježen u Švedskoj od početka mjerenja dogodio se 2008. godine i bio je jačine 4,3 stupnja.

Najjači potres zabilježen instrumentima

Švedska seizmička državna mreža (SNSN) izvijestila je da se radilo o potresu magnitude 4,1.

"Zemljotres kod rudnika Kiruna bio je magnitude 4,1 i najjači je potres koji je instrumentalno zabilježen u Švedskoj. Potres je pogodio grad Kirunu i osjetio se sve do Gallivarea. U usporedbi s drugim švedskim potresima, iste je magnitude kao potres u Bottenvikenu iz 2016. i nešto manji od zemljotresa u županiji Skane 2008.", piše na stranicama SNSN-a.

Kada je došlo do potresa, u rudniku je bilo trinaest ljudi, ali nitko nije ozlijeđen, objekt je od tada zatvoren. Rudnik, star više od jednog stoljeća, u 2019. godini proizveo je više od 14 tona proizvoda od željezne rude, piše Daily Mail.

Rudnikom Kiruna, koji je dobio ime po gradu u kojem se nalazi, upravlja državna tvrtka LKAB. Fredrik Bjorkenwall, glasnogovornik LKAB-a, priopćio je da vodostaj u rudniku raste, ali da crpke rade.

Norveška seizmička mreža NORSAR smatra kako je potres povezan s aktivnostima vađenja rude.

"Mislio sam da je meteorit pao u vrt ispred mog prozora!"

Na stranicama Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) stoji da je potres bio magnitude 4,9.

Svjedok događaja je na stranicama EMSC-a komentirao kako je prvo pomislio da je pao meteor.

"Mislio sam da je meteorit pao u vrt ispred mog prozora! Potresi ovdje nisu nešto neobično, ali ovo je bilo nešto sasvim drugačije. Začuo se glasan prasak i tlo se treslo. Nakon prvog potresa, nekoliko minuta kasnije, uslijedilo je nekoliko manjih koji su slični onima na koje smo navikli“, napisao je svjedok.

Pročitajte više