"Svemirsko oko" ponovno promatra: Teleskop Hubble vraćen u svemirska prostranstva

ZEMALJSKO "svemirsko oko" teleskop Hubble je nakon popravka na svemirskoj postaji Atlantis nastavio svoj slobodan put nepreglednim prostranstvima u potrazi za novim podacima i fotografijama koje bi trebale pomoći znanstvenicima u istraživanju "našeg okoliša".

Astronauti sa Atlantisa proveli su više od 36 sati u pet maratonskih šetnji svemirom kako bi nadogradili Hubble s novom opremom te popravili neke dijelove koji nisu funkcionirali. Među nadograđenim dijelovima je i pankromatska širokopojasna kamera koja će moći zabilježiti objekte stvorene samo 500 milijuna godina nakon "rođenja svemira" u Velikom prasku koji se dogodio prije 13,7 milijardi godina, pišu svjetski mediji.

"Hubble nije samo satelit, nego i izraz ljudske potrage za znanjem"

Astronautkinja Megan McArthur je služeći se robotskom rukom nježno prebacila Hubble s platforme na  Atlantisu gdje je stajao od srijede te ga je pustila u svemir. "Hubble nije samo satelit", rekao je astronaut John Grunsfeld te dodao kako je on izraz ljudske potrage za znanjem.

Iz NASA-e tvrde kako je Hubble sada opremljen najnovijom opremom koja bi trebala omogućiti nova otkrića. Atlantis je sada na putu prema Zemlji gdje će se u petak spustiti na Floridu. NASA prve fotografije sa obnovljenog Hubblea planira objaviti u rujnu, nakon što obavi testiranja kamera i ostalih ugrađenih dijelova.

"Važan trenutak u povijesti čovječanstva"

"Zaista vjerujem kako je ovo vrlo važan trenutak u povijesti čovječanstva i znanosti", kazao je znanstvenik iz "projekta Hubble" David Lackrone. Hubble je već svojim ranijim otkrićima promijenio pogled znanstvenika na svemir, jer je otkrio galaksije toliko stare za koje znanstvenici nisu mogli vjerovati da su postojale.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više