Sven Alkalaj tvrdi: Ponašanje Srbije ne pridonosi poboljšanju odnosa među zemljama u regiji

MINISTAR vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj izjavio je danas u Sarajevu da je sav svoj politički kredibilitet i dobru volju uložio u razvoj odnosa između BiH i Srbije, ali da ovakvo ponašanje vlasti Srbije ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa između dviju zemalja, prenose mediji u BiH.

Alkalaj je tim riječima prokomentirao situaciju oko bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je u ponedjeljak uhićen u Londonu na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Srbija.

"Dramatično je saznanje da su vlasti Srbije odlučile napraviti ovakav potez (raspisati tjeralicu za Ganićem) usprkos deklarativnom zalaganju za napredak odnosa između dvije zemlje, posebno kada smo počeli dobivati naznake da se stvari počinju polako kretati u pravom smjeru", izjavio je ministar Alkalaj agenciji Fena.

On je procijenio da ovakve aktivnosti samo potvrđuju da u Srbiji još djeluju snage koje ne žele da dođe do nacionalnog pomirenja među zemljama i narodima Balkana, čime se, kako je rekao, nanosi ogromna šteta u kontekstu regionalne stabilnosti i napretka u procesu euroatlantskih integracija.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice: Ganićevo uhićenje je političke prirode

Alkalaj je dodao kako BiH radi na zaštiti prava i interesa Ejupa Ganića, koji ima diplomatsku putovnicu BiH, te da poduzima sve dopuštene radnje u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim i konzularnim odnosima prema Srbiji i Velikoj Britaniji.


Sličan je stav iznijelo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje u danas objavljenom priopćenju navodi kako je ozbiljno zabrinuto zbog Ganićeva uhićenja, smatrajući da za to ne postoji pravni temelj, te se podsjeća da je 26. veljače ove godine između Srbije i BiH zaključen Sporazum o međusobnom izvršavanju odluka u krivičnim stvarima. Tim je sporazumom, kako se navodi, precizirano da će bosanskohercegovačkim državljanima biti suđeno pred pravosudnim tijelima BiH.

Ministarstvo tvrdi kako uhićenje Ganića "nije pravne, već političke prirode te se može zaključiti da ono predstavlja indikator da Srbija ne prihvaća diplomatsko rješavanje sporova između dvije susjedne zemlje".

Ganić je, prema navodima sarajevskih medija, uhićen na temelju zahtjeva Srbije zbog navodne umiješanosti bivšeg člana Predsjedništva BiH u ratne zločine u Sarajevu u svibnju 1992. godine.

Pročitajte više