Sveta Nedelja pored Zagreba postala je raj za proizvodnju rajčica

Zvonimir Belić, direktor Zarje Foto: Luka Šangulin/Index

ZARJA grupa jedna je od najuspješnijih poljoprivrednih priča u Hrvatskoj. Radi se o najznačajnijem i najvećem proizvođaču svježe rajčice u zemlji. Direktor tvrtke Zvonimir Belić ovim poslom bavi se već dvadesetak godina.

Njihovi proizvodi svoj put započinju u najmodernije opremljenim staklenicima u Kerestincu pokraj Svete Nedelje, gdje se proizvode cherry, shake i cocktail sorte rajčica. Proizvode najmodernijom tehnologijom koja je preslikana iz Nizozemske - jedne od najuspješnijih poljoprivrednih zemalja.

Pomoću korisnih kukaca štite rajčice pa ne koriste kemikalije

Zarja svoje rajčice prodaje pod brendom “Rajska”, a radi se o najkvalitetnijim sortama punog okusa kakvog se većina nas sjeća iz djetinjstva. U proizvodnji ne koriste kemijska zaštitna sredstva, već biološku zaštitu - korisne kukce.

“U staklenicima se trudimo napraviti balans kao što je u prirodi i to nije lagano. Mi već nekoliko godina uspijevamo da uopće kemijski ne tretiramo rajčice. To bi značilo da u Hrvatskoj trenutno ne postoji povrće, a da ne stoji na eko-polici, koje je zdravije od našeg.

Koristimo biološku zaštitu, što znači da se ne koriste kemijska sredstva, već se unose prirodni neprijatelji štetnika. Biljke koje su zaražene nekim tipom virusnih ili bakterijskih bolesti odstranjuju se mehaničkim putem (rezanjem) te se iznose iz staklenika, a rana se zatim premazuje alkoholom i dezinficira.

Koriste se isključivo hranjiva mineralnog tipa koja se u staklenik unose fertirigacijom kroz navodnjavanje - kap po kap. Koncentrat hranjiva miješa se s vodom te kroz sustav navodnjavanja dovodi do biljke. Dodaje se po receptu koji je produkt konstantne analize biljnog materijala i drenaže iz jastuka i tankova u kojima se hranjivo miješa te se dozira točno onoliko elemenata koji su u tom trenutku potrebni biljci bez primjesa nepotrebnih kemijskih elemenata.

U svojim staklenicima koristimo isključivo certificirano gnojivo te prakticiramo zatvoreni tip proizvodnje. To znači da se ostatak hranjiva, koji biljka ne može primiti, ne izbacuje iz staklenika, već prolazi kroz sterilizator kako bi se ponovno upotrebio”, pojašnjava nam Zvonimir Belić, direktor Zarje koji je ujedno i pionir hidroponske proizvodnje u Hrvatskoj.




Hidroponski uzgoj omogućava berbu tijekom 9 mjeseci godišnje

Uzgoj rajčica odvija se u etažama tehnologijom hidroponije čija je osnovna prednost kontinuirana berba tijekom 9 mjeseci u godini, u razdoblju od travnja do prosinca.


“Rajčice iste sorte su sve iste veličine, no to isto postižemo na prirodan način - optrgavanjem. Znači, na jednoj grani može biti 15 do 20 cvjetova. Kada bismo ih sve pustili, onda bi prvi cvat bio najveći, a zadnji najmanji. Mi odredimo koliko će grozd imati rajčica i višak cvjetova uklonimo. I to je razlog zašto su sve rajčice iste veličine.

Berba je od travnja do Božića. Svaki tjedan izađe jedna berba. Kroz dva tjedna nakon Božića sve se čisti, vadi van, dezinficira i ponovno od Nove godine dolaze nove sadnice. Biljke rastu u etažama. Kada je prva etaža spremna za branje, plodovi gornjih etaža su zeleni, a na samom vrhu tek cvjetaju. Na ovaj način postižemo kontinuirani prinos i redovnu berbu u većem dijelu godine, kako bi naši kupci u svako doba uživali u izvornim i prirodnim okusima delikatesnih rajčica”, kaže Belić.

Proizvodnja na pet hektara

Prvi veliki investicijski ciklus Zarja grupa završila je u 2009. godini, kada su izgradili najsuvremenije staklenike površine 2,5 ha i tehnologiju ukupne vrijednosti 5 milijuna eura.

Početkom 2017. godine nastavili su investicijski ciklus uz pomoć novca iz EU fondova te su proširili kapacitete na površinu od dodatnih 2,5 ha, čime ukupna proizvodna površina sada iznosi 5 ha. Trenutno godišnje proizvode cca 3 milijuna komada pakirane rajčice koja se prodaje dugogodišnjim poslovnim partnerima, veletrgovcima i velikim trgovačkim centrima . Osim u Hrvatskoj, rajčice su dostupe i u Sloveniji, a u tijeku su pregovori za otvaranje novih tržišta u Srbiji.

Zarja se nedavno odlučila na rebranding proizvoda koji će biti dostupni na tržištu pod imenom Rajska.

“Novi brend na neki način daje obećanje da će uzgajati rajčice koje će kupcima biti dostupne i izvan sezone rajčica, a istovremeno će im pružiti okus i miris domaćih i prirodnih sezonskih rajčica. Takve rajčice punoga okusa uzgajat će isključivo prirodnim procesom bez prskanja, uz pomoć marljivih ljudi, sunca i 10 000 bumbara. Na pakiranju se ističe podrijetlo rajčica iz Svete Nedelje, raja za rajčice, dok je za vizualni identitet kao inspiracija korištena bogata svetonedeljska narodna nošnja”, zaključuje Belić.



Pročitajte više