Sveta Stolica potvrdila: Osnovano međunarodno povjerenstvo za ispitivanje Međugorja



SVETA STOLICA i službeno je danas potvrdila da je u sklopu Kongregacije za nauk vjere osnovano međunarodno povjerenstvo za istraživanje Međugorja, kojoj je na čelu kardinal Camillo Ruini, umirovljeni papinski vikar za Rimsku nadbiskupiju i dugogodišnji predsjednik Talijanske biskupske konferencije.

Povjerenstvo ima 20-ak članova iz redova biskupa, svećenika i stručnjaka laika, njihov se identitet još ne zna, no poznato je da svi oni imaju zadatak prikupiti činjenice i iznijeti ih pred Kongregaciju za nauk vjere.

Kongregacija će ih podrobno proučiti i potom donijeti odluke iz svoje nadležnosti, no može se dogoditi i da zatraži određene nadopune istraživanja, kao što se događalo u sličnim slučajevima u povijesti. Hrvatski mediji pak špekuliraju je li među članovima Povjerenstva i mostarski biskup Ratko Perić, koji je i ranije otvoreno izražavao sumnju u svetost ukazanja u Međugorju.

Mostarski biskup Ratko Perić sumnja u međugorska ukazanja

Perić i njegov suradnik, ordinarij Pavle Žanić, imaju rezervu prema velikom broju ukazanja Djevice Marije vidjelicama, a posebno prema činjenici da im se ona ukazuje bilo gdje. Kao dokaz tome spominju i prošlotjedno ukazanje za vrijeme gostovanja jedne vidjelice u Caselecchiu kod Bologne, koje je ček bilo najavljeno unaprijed, kao "dio programa" molitvenog susreta u tom mjestu, prenosi Jutarnji list.

Isti izvor prenosi i da službeno gledište Katoličke crkve o Međugorju još nije na pomolu, a i kada bude doneseno ono neće imati težinu dogme, što znači da će vjernici moći sami odabrati hoće li u to vjerovati ili ne. Pritom se tvrdi i da su svetišta koje je crkveni magisterij prihvatio kao autentična i kamo su i sami pape hodočastili imaju daleko veću težinu među vjernicima.

Rasprava o Međugorju od samog je početka podijelila Crkvu, kako onu lokalnu u BiH tako i šire, a Crkva se našla pod pritiskom da se izjasni po tom pitanju. Ona tek sada poduzima prvi korak, no nitko ne zna koliko će trebati čekati na konačnu "presudu".

Mediji tvrde i da je sam papa Ivan Pavao II osobno vjerovao u ukazanja u Međugorju, ali kao poglavar Katoličke crkve nije ih mogao otvoreno podržati prije odgovarajuće službene crkvene procedure.

Večernji list pak navodi kako je vatikanska odluka da osnuje vlastito povjerenstvo ponovno uzburkala duhove oko Međugorja, jer je tim potezom međugorsko svetište izmjestila iz ruku mjesnoga biskupa monsinjora. Ratka Perića, protivnika ukazanja. S druge se strane, tvrdi list, Vatikan upravo svojim autoritetom koristi za nova ispitivanja i istraživanja fenomena međugorskog svetišta gotovo 30 godina nakon prvih ukazanja.

Pročitajte više