Švicarci na koncertu Malog Thompsona "snimili" Jasenovac i Gradišku staru

PRIJE samog koncerta u švicarkom klubu "Froschkönig" na kojem je umjesto Marka Perkovića Thompsona nastupio Ante Matić Mali Thompson, mediji u toj zemlji zabilježili su niz incidenata, kao i na samom koncertu na kojem nije nedostajalo ustaške ikonografije.

> Zamjenski pjevač: Švicarska policija analizira audio zapis "Malog Thompsona"

Naime, zabilježeno je kako je ispred kluba nekoliko najžešćih fanova Thompsona s ponosom pjevalo Jasenovac i Gradišku staru, što su švicarski mediji opširno popratili s povijesnim zbivanjima iz Drugog svjetskog rata kao i značenjem same pjesme. Navedeno je tako kako se radilo o ustaškom logoru koji se u pjesmi glorificira.

Švicarci napominju kako je u logoru poginulo "na stotine Židova, Srba, Roma i hrvatskih antifašista", kao i da je riječ o najvećem konc-logoru u jugoistočnoj Europi kojeg su čuvale ustaše.

Novinari Luzerner Zeitunga zabilježili su i kako su pjevači ustaške pjesme neometano ušli u prostor kluba te da ih osiguranje na vratima nije zaustavilo, a na koncertu su se jasno vidjeli i ustaške zastave koje "nikome nisu smetale".

Djelatnici osiguranja su samo jedan put intervenirali i to kada je za vrijeme koncerta netko pokušao razastrijeti zastavu koja je podsjećala "na svastiku". Policija je bila prisutna ispred kluba. Kažu da je bilo apsolutno mirno.

Za dom nismo spremni

Na upit novinara "20 minuta online" kantonska policija Luzerna je izjavila da "na mjestu događaja nije bilo nikakvih kažnjivih radnji". Pokazivanje nacionalističkih simbola u Švicarskoj nije zabranjeno. Policija još uvijek analizira audio snimke koncerta.

Na koncertu se proslavio i Mali Thompson kojem je životna želja "da i on bude uzor nekomu kao što je njemu M. P. Thompson", pa je tako svoju publiku upozorio prije pjevanja Čavoglava da ne pjevaju "Za dom spremni", nego da zapjevaju iz svega glasa, "Za dom nismo spremni" jer to, kako je rekao, nije zabranjeno.

Pročitajte više