Švicarci pišu o Kolindinoj šutnji o napadima na Srbe: "Ona stvara raskol"

Foto: Pixsell/Dusko Marusic/Tages Anzeiger

ŠVICARSKI list Tages-Anzeiger objavio je veliki članak o situaciji u Hrvatskoj u kojemu se ističe da kod nas državni vrh “umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine”.

Tages-Anzeiger piše da se u “ovoj članici EU-a sve više događaju napadi na Srbe” te citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo i riječ “terorizam” i upozorio na “kulturu nasilja” u hrvatskom društvu.

Thompsonovi problemi u Švicarskoj

List navodi nekoliko slučajeva napada na građane RH srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali nogometnu utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na gostioničara koji je odbio pustiti pjesme Marka Perkovića Thompsona, “koji važi za barda mržnje” i koji “u svojim pjesmama širi desničarske stavove”. List podsjeća na to da je Thompson imao problema sa švicarskim vlastima kada je pokušao nastupiti u Švicarskoj i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju.

Naročito je problematična šutnja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za “državnu televiziju HRT” izjavila da nije njen posao komentirati dnevnu politiku i da ne želi povećavati podjele u društvu kada je konačno upitana o napadima na Srbe.

Kolinda stvara raskol u hrvatskom društvu

Kolinda želi biti ponovno izabrana na funkciju predsjednice te se “zato umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu”, smatra Tages-Anzeiger. Dodaju sa zgražanjem da je Kolinda tijekom obilježavanja godišnjice Oluje izjavila da je 1995. i sama htjela uzeti pušku u ruke i ići u rat.

Navodi se kako se u Hrvatskoj u javnosti često može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni” te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter Jasenovca, kao i cijele NDH. Kada je pak zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj usporedio s onime u NDH, premijer Andrej Plenković je to opisao neprimjerenim i osudio, dok je predsjednica Grabar-Kitarović još oštrije napala Pupovca.

"Rašireni nacionalizam izaziva strah"

Tages-Anzeiger piše da “rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah” te navodi još primjera napada na Srbe, poput potjere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

“Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni svećenici održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima”, piše list.

Na kraju Tages-Anzeiger konstatira kako je “s obzirom na val nasilja šokantna šutnja visokopozicioniranih političara Europske unije” te navodi kao smiješnu izjavu buduće predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je Hrvatsku opisala kao “uzor drugim zemljama”.
 

Pročitajte više