Švicarci tvrde da su Rusi u Davos poslali špijune prerušene u vodoinstalatere

Foto: EPA

ŠVICARSKA  policija u kolovozu prošle godine tijekom rutinske provjere dokumenata otkrila je dvojicu muškaraca s ruskim diplomatskim putovnicama, piše Business Insider. A list Tages-Anzeiger objavio je da su policija i obavještajne službe kasnije zaključile kako se radio ruskim špijunima. Njih je navodno u Švicarsku poslao Kremlj da pod krinkom vodoinstalatera postave uređaje za prisluškivanje Svjetskog ekonomskog foruma koji se ovaj tjedan odvija u Davosu.

Policija je muškarce provjerila i otkrila da imaju diplomatske putovnice 

Kantonalna policija iz Graubündena izjavila je kako je provjeravala dvojicu Rusa u kolovozu 2019. godine zbog njihovog neuobičajeno dugog ostanka u toj zemlji. Tijekom rutinske provjere Rusi su policiji rekli kako imaju diplomatsku zaštitu, no u to vrijeme policija ih nije dovela u vezu s nadolazećim forumom. Muškarci nisu imali kaznene prijave te ih je policija nakon provjere pustila.

Rusi sve negiraju

Švicarski list Tages-Anzeiger objavio je da policija sada smatra kako su muškarci bili ruski špijuni te da su dio veće mreže koja je poslana iz Rusije kako bi pratila što se događa na forumu.

Iz Rusije sve niječu. Stanislav Smirnov, predstavnik ruske ambasade u Švicarske, rekao je kako je sumnja na njih “još jedan pokušaj potkopavanja švicarsko-ruskih odnosa”.

Pročitajte više