Švicarska kompanija kreće s proizvodnjom sastojaka za Modernino cjepivo

Foto: EPA

ŠVICARSKI proizvođač lijekova Lonza objavio je da je započeo proizvodnju sastojaka za cjepivo protiv covida-19 kompanije Moderna, najavivši završetak prve serije do kraja mjeseca.

Lonza je posao proizvodnje aktivnih sastojaka za Modernino cjepivo bazirano na mRNA tehnologiji i odobreno u SAD-u, Europskoj uniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama dobila u svibnju prošle godine.

Moderna planira ove godine proizvesti najmanje 600 milijuna doza cjepiva, a Lonza će u pogonima u Švicarskoj i SAD-u proizvoditi sastojke za dvije trećine tog cjepiva.

Masovna proizvodnja u Portsmouthu u američkoj saveznoj državi New Hampshire započela je već prošle godine, a sada je krenula i proizvodnja na novim linijama u švicarskom Vispu.

"Lonza je instalirala tri proizvodne linije u Vispu u Švicarskoj i krenuli smo s proizvodnjom sastojaka za Modernino cjepivo protiv covida-19 na prvoj liniji", navela je kompanija u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

"Proizvodnja na dvije preostale linije krenut će u više faza tijekom prvog tromjesečja 2021., kao što je i planirano", priopćili su iz Lonze dodavši da prvu seriju sastojaka za cjepivo očekuju do kraja siječnja.

Nakon proizvodnje sastojci će biti duboko zamrznuti i poslani u Laboratorios Farmaceuticos ROVI blizu Madrida na "punjenje i doradu". Slijede pakiranje u bočice, ukrcaj na palete i distribucija po Europi i drugim dijelovima svijeta.

Švicarski ministar zdravstva Alain Berset odvojeno je u ponedjeljak priopćio da očekuje da će švicarski regulator za lijekove "vrlo brzo" odobriti Modernino cjepivo, čime bi se opskrba Švicarske cjepivima do veljače mogla povećati na 1.5 milijuna doza.

"Naznake su dobre, čini mi se da bi cjepivo moglo doći vrlo brzo", rekao je Berset prilikom posjeta Lonzinoj tvornici u Vispu, signaliziravši da bi odluka regulatora mogla biti objavljena u roku od nekoliko dana, a ne tjedana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više