Švicarska narodna banka najavila nove korake za slabljenje franka

ŠVICARSKA narodna banka danas je najavila da će poduzeti dodatne korake kako bi oslabila švicarski franak.

Banka je najavila da će podići bankovne depozite po viđenju na 200 milijardi franaka, sa sadašnjih 120 milijardi. Kako bi se postigla nova ciljana razina, u SNB-u su najavili otkup izdanih državnih obveznica i devizne swapove.

SNB nije ulazio u druge detalje o tome na koji način namjerava oslabiti previsoku nacionalnu valutu. Nije spomenuo mogućnost o kojoj se naveliko špekulira na međunarodnom planu - vezanje franka uz euro ili postavljanje granice koju franak ne bi smio prijeći u odnosu na euro.

"Dosadašnji koraci koje je SNB poduzeo protiv jačanja franka pokazali su rezultate, ali franak je i dalje vrlo precijenjen", piše u priopćenju o podizanju bankovnih depozita.

Švicarski franak je tijekom krize ostao vrlo pouzdana valuta i utočište ulagača koje je zastrašilo nesigurno europsko i američko tržište. Stoga je franak zabilježio veliki porast. Previsoki franak, osim onima koji imaju kredite u švicarcima, ne odgovara ni samoj Švicarskoj. SNB i švicarska vlada su još ranije upozorili da bi previsoki franak mogao smanjiti konkurentnost švicarskih izvoznih proizvoda te ugroziti gospodarski rast zemlje.

Pročitajte više