"Svijet je opasno nepripremljen za buduće prirodne katastrofe"

UN UPOZORAVA kako svijet nije dovoljno pripremljen za buduće prirodne katastrofe zato što bogate zemlje ne uplaćuju dovoljno novca u zajednički fond.

Međunarodni tajnik za razvoj Andrew Mitchell je kazao kako neke zemlje ne uplaćuju u Središnji fond za spašavanje (CERF). "Međunarodna zajednica se mora probuditi zbog ovog izazova", kazao je Mitchell. UN-ov fond je ove godine načet mnogim prirodnim katastrofama koje su pogodile svijet među kojima su najteže bile potres i tsunami u Japanu, potres na Novom Zelandu, glad u "Rogu Afrike" te poplave u Pakistanu i na Filipinima.

U budućnosti će katastrofe biti još teže i brojnije

Mitchell upozorava kako zbog toga što više ljudi živi u obalnim područjima i u regijama svijeta gdje vlada glad će u budućnosti tragedije biti još teže. Fond je ustrojen nakon tsunamija koji je poharao područja u Indijskim oceanu u prosincu 2004. godine. Mitchell je kazao da mnoge zemlje čekaju da se tragedija dogodi pa tek ona nude novac, ali dodaje kako to može utjecati na odgovor spasioca u kritičnim trenucima katastrofe.

Upozorio je kako su prvi sati nakon katastrofe, kada su preživjeli još zarobljeni u ruševinama, najvažniji te da prekidanje i nedostatak resursa za spašavanje mogu značiti život ili smrt mnogih ljudi. Ove godine je svijet bio pogođen sa razornim katastrofama, a dokazi pokazuju da će se taj trend nastaviti", rekao je Mitchell i dodao kako smo iz prošlosti mogli zaključiti da odgovor na katastrofu može biti učinkovitiji ako je prethodno dobro planiran i koordiniran kao dio jednog sistema umjesto više sistema pomoći "koje smo prečesto vidjeli".

Potrebno je buđenje

"Sistem je postavljen no previše država i agencija ga je propustilo podržati. Time su svijet ostavili opasno nepripremljenim za teške i mnoge šokove koji će doći", kazao je Mitchell i dodao kako se međunarodna zajednica mora "probuditi" te svoje napore ujediniti "pod jednim kišobranom".

Pročitajte više