Svijet obilježava 10-godišnjicu tragedije u Srebrenici

DESET je godina prošlo od pokolja u Srebrenici. Neki će reći, "zar već?!", dok se drugi te tragedije sjećaju kao da je bila jučer. 8 tisuća ljudi pobijeno je u svega pet dana nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995. godine, kada je tadašnji načelnik srpske vojske Ratko Mladić sa svojim postrojbama ušao u razoreni muslimanski gradić.

Podizanjem na jarbol zastave Bosne i Hercegovine i intoniranjem državne himne u Potočarima kod Srebrenice počela je, nešto poslije 12 sati, središnja komemoracija posvećena desetoj obljetnici masakra nad više od osam tisuća Bošnjaka što su ga u srpnju 1995. godine počinile srpske postrojbe.

Bivši američki diplomat i tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke stigao je u ponedjeljak nenajavljeno u Srebrenicu kako bi sudjelovao u komemoraciji posvećenoj desetoj obljetnici genocida nad Bošnjacima.

Holbrooke se u memorijalnom kompleksu u Potočarima pojavio oko 11 sati, gdje je stigao zajedno s veleposlanikom Pierom Richardom Prosperom, zaduženim u ime američke administracije za pitanja ratnih zločina.

Sama Srebrenica danas je polupust gradić u kojem žive uglavnom Srbi protjerani iz dijelova BiH u kojem većinu stanovništva čine Bošnjaci muslimani. Srbi iz Srebrenice nerado govore o desetljeće starim događajima, a neki od njih ne slažu se s time kako je u toj muslimanskoj enklavi 1995. godine počinjen genocid.

Mesić: Oni koji su ovo učinili, nemaju pravo na život

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio u Potočarima kako je u Srebrenici počinjen zločin i genocid kakav se ne pamti nakon II. svjetskog rata te da krivci moraju odgovarati.


Po Mesićevim riječima, svi oni koji su sudjelovali u zapovijedanju ili izvršavanju srebreničkog zločina moraju se izvesti pred lice pravde.

"Ja sam inače protiv smrtne kazne, ali oni koji su ovo učinili, nemaju pravo na život." - dodao je Mesić.

Mesić je rekao kako su oni koji su ubijali u Srebrenici ubijali u ime srpskog naroda, te da srpski predsjednik Boris Tadić danas mora reći da srpski narod ne stoji iza toga.

Meron: Krivci za genocid u Srebrenici moraju biti uhićeni

"Zločin u Srebrenici je prvi događaj nakon II. svjetskog rata kojeg je Haaški tribunal opisao kao genocid", rekao je Meron.

"Mi obilježavamo ovaj genocid kako bi smo se osigurali da se ovakvo nešto ne ponovi" - naglasio je predsjednik Haaškog tribunala.

Današnjoj komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice nije nazočna glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. Ona je odbila doći na komemoraciju jer, kako je obrazložila, nisu uhićeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koje se smatra odgovornim za stradanje srebreničkih Bošnjaka.

Na novinarski upit je li današnji nedolazak Carle del Ponte u Potočare bijeg od njenog dijela odgovornosti, Theodor Meron je kazao kako ne može govoriti o nedolasku Carle del Ponte.

"Siguran sam da je Del Ponte imala dobre razloge zbog kojih nije htjela danas doći u Potočare. Ja sam osobno osjećao, kao predsjednik Tribunala, da moram biti ovdje sa žrtvama i zato sam danas došao", objasnio je Theodor Meron.

Solana: Srebrenica je najstrašniji zločin počinjen na tlu Europe od 2. Svjetskog rata

"Masakr nad osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici monstruozni je zločin koji je predstavljao lekciju za sve europske zemlje, koje su nakon toga odlučile izgraditi zajedničku vanjsku politiku i osposobiti se za reagiranje u kriznim situacijama." - napisao je Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana u autorskom tekstu koji prenosi današnji Dnevni avaz.

"U moralnom, ljudskom i političkom smislu to je najmračniji trenutak svih ratova vođenih na području bivše Jugoslavije. Među mnogim strahotama ovih ratova, Srebrenica se ipak izdvaja kao najstrašniji zločin počinjen na tlu Europe od završetka Drugog svjetskog rata" - smatra Solana.

Inače, kod Srebrenice je danas otvorena još jedna masovna grobnica, a pretpostavlja se kako ona krije tijela najmanje stotinjak bošnjačkih žrtava masakra iz 1995. godine što su ga počinile srpske postrojbe.

Pročitajte više