Svijet pritišće Srbiju da povuče Rezoluciju o Kosovu: Beograd je nepouzdan i neozbiljan

NAJVIŠI diplomatski predstavnici zemalja Europske unije proteklih dana na Srbiju vrše jak pritisak kako bi je uvjerili da odustane od Rezolucije o Kosovu, koju je Beograd u srijedu podnio Glavnoj skupštini UN-a.

Srbija je Rezoluciju, kako se kasnije pokazalo, odnijela u New York bez prethodne konzultacije sa zemljama članicama EU-a, što je razbjesnilo Uniju, ali i diplomatski vrh Velike Britanije, Njemačke, Francuske, SAD-a i Italije kao zemalja tzv. Kvinte. Posljedica ovog postupka Srbije, otvoreno je rečeno iz Buxellesa, moglo bi biti dodatno udaljavanje Srbije od eurointegracijskih procesa.

Srbija predala Rezoluciju i prije nego što je od EU-a dobila mišljenje o njoj

Naime, veleoposlanik Velike Britanije u Beogradu Steven Wordsworth u nedavnoj je izjavi za BBC kazao kako je srpsko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu pozvalo predstavnike Velike Britanije, SAD-a, Italije, Francuske i Njemačke, podijelilo im nacrt Rezolucije o Kosovu i zatražilo njihove komentare na tekst dokumenta. No diplomati su, objasnio je Wordsworth, već istoga dana navečer doživjeli šok, jer je iz New Yorka stigla vijest da je srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić Generalnoj skupštini UN-a već predao tekst Rezolucije i prije nego što je od zemalja Kvinte dobio zatraženo mišljenje.

"Zato nas je iznenadila informacija koju smo dobili da je Srbija UN-u već podnijela nacrt svoje rezolucije, a da prethodno nije o tome obavijestila predstavnike EU-a ili Kvinte", objasnio je britanski veleposlanik. Američko veleposlanstvo u Beogradu također je objavilo kako je iznenađeno potezom Beograda te tvrdi da se Srbija trebala konzultirati sa zemljama članicama EU-a i SAD-om. Takav bi joj razvoj događaja, smatraju u veleposlanstvu, omogućio da postigne konsenzus o tekstu koji su mogle podržati sve zainteresirane strane.

EU: Beograd je nepouzdan i neozbiljan

Dio srpskih medija prenosi kako je potez Srbije u EU dočekan s velikom dozom razočaranja, beogradski je politički vrh ocijenjen kao nepouzdan i neozbiljan, a odustajanje od dogovora izazvalo je među diplomatima "gubitak povjerenja" u srpsku političku elitu.

Dobro upućeni analitičari u Srbiji upozoravaju da ovakvim potezom Beograd riskira totalnu propast na diplomatskom planu, jer bez podrške zemalja Unije neće moći osigurati većinu pred Generalnom skupštinom UN-a kada se na jesen bude raspravljalo o upravo podnesenoj Rezoluciji o Kosovu, a ugledni beogradski pravnik Vladimir Todorić upozorava da je Beograd zaigrao na vrlo opasnu kartu konfrontacije s velikim silama, koja bi mu se mogla obiti o glavu.

Tadić: Požurili smo kako bismo preduhitrili Kosovo

Predsjednik Srbije Boris Tadić je pak, komentirajući ogorčenje međunarodne zajednice postupcima Beograda, danas izjavio da je Beograd imao podršku Europske komisije za predaju Rezolucije te objasnio da je Rezolucija predana prije svega u namjeri da se u tome preduhitri Kosovo, za koje tvrdi da je također namjeravalo predati svoju rezoluciju.

"Treba znati da, ako se na Generalnoj skupštini UN-a izglasa prva rezolucija, o drugoj se rezoluciji uopće ne glasa. Dobili smo informaciju da se albanska strana upravo prirema predati (svoju rezoluciju) i taj rizik nismo mogli preuzeti“, objasnio je Tadić.

Pročitajte više