Svjedočenje o zlostavljanju zarobljenika na Ovčari

U SPECIJALNOM sudu za ratne zločine u Beogradu, u nastavku suđenja Saši Radaku, optuženom za ratni zločin na Ovčari, bivši zamjenik načelnika za sigurnost Gardijske brigade bivše JNA Ljubiša Vukašinović svjedočio je u petak o zlostavljanju zarobljenika iz vukovarske bolnice i njihovom prepuštanju Teritorijalnoj obrani Vukovara.

Vukašinović je, kao i ranije u postupku protiv 16-orice optuženih za isti zločin, ispričao da je bio zadužen zarobljenike prevesti najprije do vojarne u Vukovaru, a potom do hangara na Ovčari. Već u vojarni je, kako je rekao, imao problema spriječiti pripadnike TO i dobrovoljce u zlostavljanju zarobljenika, a na Ovčari je situacija bila još gora, jer je teritorijalaca i dobrovoljaca bilo više nego pripadnika JNA.

"Prva skupina zarobljenika bila je pretučena, neki su bili krvavi, a dobrovoljci su gurali i udarali vojnike JNA koji su pokušavali spriječiti to zlostavljanje", kazao je svjedok, dodajući da je već sutradan čuo da zarobljenika više nema i da su vjerojatno odvedeni i likvidirani, ali da nije čuo tko je to učinio.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević predložio je u petak da se suđenje protiv Radaka, koje je počelo u proljeće 2005. godine, pripoji procesu koji se, od ožujka prošle godine vodi pred Specijalnim sudom za ratne zločine protiv 16 optuženih za isti zločin, čemu se Radakova obrana usprotivila.

Sudsko vijeće o prijedlogu Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine svoju odluku o spajanju ili nastavku odvojenog suđenja Radaku priopćit će naknadno.

U ponedjeljak, 14. studenoga nastavlja se suđenje 16-orici optuženih pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" za ratni zločin na Ovčari.

Pročitajte više