Svjedoci na suđenju Zavadlavu opisali što se događalo mjesecima prije ubojstva

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

DANAS se nastavilo suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu.

Kao svjedoci su pozvani Filipova stanodavka, socijalni radnik koji ga je nagovorio da se preda te časna sestra koja je o njemu godinama brinula.

Socijalni radnik je ispričao da je prvi put u obitelj došao zbog najmlađeg sina Antuna te da je imao obitelj pod nadzorom šest mjeseci. Antun je na kraju smješten u dom u Zadru, ali socijalni radnik je ponudio obitelji da ga mogu i dalje kontaktirati bilo kada jer je vidio da je obitelj disfunkcionalna. 

"Provodili smo mjeru izdvajanja iz obitelji nad najmlađim sinom Ante Zavadlava, koji je te 2015. godine bio maloljetan. Imali smo šest mjeseci za provođenje mjera, Anton Ivan je prebačen u Zadar kako bi mu osigurali uvjete da barem završi srednju školu. Stan na Skalicama u kojem su živjeli je bio u očajnom stanju, razvaljena ulazna vrata, nered, stalno su ljudi dolazili i odlazili, galama, o tome mi je govorio i Ante Zavadlav te kasnije i Filip, dok sam Stanislava, srednjeg brata koji je bio u visokoj ovisnosti o drogama, rijetko susretao. Uglavnom je govorio da on nema veze s tom mjerom nad njegovim mlađim bratom", krenuo je od samog početka Zlatko L. (58), suradnik splitskog Centra za socijalnu skrb, prenosi Dalmacija Danas.

Prihvatio ponudu

Nakon tih šest mjeseci, ostavio je svoj broj mobitela, kazavši Filipu i Anti da mu se uvijek mogu javiti ako im zatreba pomoć, a mogu doći u savjetovalište Zajednice Pape Ivana XXIII. Filip Zavadlav je doista prihvatio ponudu.

"Situacija u stanu je bila doista nesnosna, stresna, a opcija prodaje stana te podjele novaca nije bila moguća jer je majka Etel bila nositeljica stanarskog prava te u to vrijeme na liječenju od ovisnosti. Filip je u idućem susretu rekao da je došlo do sukoba sa Stanom, to je taj scenarij koji se stalno ponavljao, a na Prekršajnom sudu su mu zabranili povratak u taj stan te je zbog toga bio jako nezadovoljan – Stane je mogao raditi što hoće, a njemu su odredili zabranu. 

Pitao sam ga što misli o zaposlenju, a kako je bio zainteresiran za odlazak na brod, pomogao sam mu sastaviti životopis, i na engleskom. U ljeto 2016. godine je odradio prvi sezonski posao na brodu kod Šibenika, da bi se u rujnu 2017. godine ukrcao na brod kao kadet. Bio je preponosan zbog toga te je ostao na brodu čak i nakon kadeture, ukupno 17 mjeseci. Pomogao sam mu naći stan kad je početkom 2019. godine došao u Split, iako je pored sreće što radi bio malo tužan – kazao mi je kako se svi njegovi brodski kolege iskrcavaju željni doma, obitelji, prijatelja, dok on mora bježati", prisjećao se svjedok. 

Idućih mjeseci je nagovorio Filipa za upisivanje breveta kako bi napredovao u pomorstvu, čak je Zajednica financirala njegovo školovanje. Polagao je ispite, stanovao u unajmljenom stanu u Šenoinoj, taj dio se činio u redu. Svjedoku je spomenuo incident na Matejuški, kad se sukobio s dvojicom muškaraca oko Stanislava. Filip im je rekao da ne dolaze više u stan praviti nered, jedan ga je udario šakom u glavu, a onda su ga obojica napali. Međutim, osim te epizode, svjedoku nije poznato da bi netko drugi ucjenjivao optuženog, kao niti identiteti te dvojice.

"Ispijen, mršav, neispavan"

"Koncem studenog 2019. mi se javio, rekao da je položio sve ispite i da jedva čeka ukrcaj. Govorio je kako je pod stresom, zbog novca koji se topi, tog prekršajnog postupka, da slabo spava, a i da mu se čini kako otac obilazi oko njegovog stana... Predložio sam mu da se zaposli kao taksist, našao sam mu kontakt, ali to nije mogao jer je tek nedavno položio vozački ispit. Kad smo se sreli, kazao mi je kako je upoznao djevojku, stjuardesu, da je bio kod nje u Beogradu, pokazivao mi je fotografije. Među tim slikama je bila i jedna njegova s kalašnjikovim, pitao sam ga “što je to?”, ali samo je odmahnuo rukom i rekao da je to neka stara fotografija, da je s njom “htio impresionirati curu”. Idući puta sam ga vidio negdje nakon Nove godine, bio je ispijen, mršav, neispavan od svih tih problema", došao je svjedok do dana kada se dogodio zločin.

"U subotu me s njegovog broja nazvao neki ženski glas, rekla mi je da je Filip u lošem stanju. Dala mi ga je na mobitel, samo je govorio "ne mogu više, ne mogu više, aaaaaaa, ne mogu spavat..."

"Djelovao potpuno izgubljeno, nesuvislo je govorio"

"Pokušao sam ga smiriti, nagovoriti da otiđe u bolnicu, a na koncu rekao toj ženi, curi, da ga odvede kod oca i da ga ne pušta nigdje, već da otiđu do Hitne. Par sati kasnije, kad sam vidio snimku momka koji šeta s kalašnjikovom po Varošu, iako mi je djelovao kao Filip po motima, ipak nisam mogao sve povezati. Utoliko me nazvao Filip, rekao da je kući i da je otac tu. Pitali su me mogu li doći do njih, što mi je bilo sumnjivo, pa smo se nekako dogovorili naći u Borsalina. 

Tamo sam zatekao Antu, Filipa i Stanislava, sve mi je bilo čudno, ali tek nešto kasnije sam pitao Filipa je li ima veze s onim što se dogodilo u Varošu. Kad mi je potvrdno odgovorio, kazao sam mu da nije dobro, da ne smije postati još gore, pa sam izašao vani i pozvao policiju. Mirno se predao kad su stigli, iako je djelovao potpuno izgubljeno, nesuvislo je govorio", prepričao je okolnosti samog uhićenja svjedok.

Svjedočila je i Marcela Sunara kod koje je Filip Zavadlav živio. Rekla je kako je bio kod nje godinu dana, a došao je na preporuku časne sestre. Rekla je kako je bio jako pristojan, dobar i uredan. Nije pušio ni pio, a zazirao je od droge.

Rekla je da ne zna osobe koje su mu prijetile i da nitko nije dolazio u stan. Također, sjeća se da je sve bilo dobro do Božića, nakon toga Filip se počeo čudno ponašati, djelovao je zabrinuto i žalio se da ne spava. Svjedočila je i da joj je rekao: "Oprosti, nisam zna što ću, bilo je ili ja ili oni."

Svjedoci: Znali smo da Filip Zavadlav ima pušku  

Podsjetimo, dvojica svjedoka jučer su na sudu ispričala kako su znali da je Filip Zavadlav imao kalašnjikov.

Marko A., dobar prijatelj optuženoga, otkrio je kako je znao da je Zavadlav lani u studenome ili prosincu nabavio automatsku pušku.

"Jednom mi je pokazao tu pušku, a drugom prilikom sam otišao s njim na jedno nenaseljeno područje iza Trogira gdje smo pucali u bačvu. On nas je do tamo odvezao svojim crnim Golfom, snimao je mobitelom te mi snimku kasnije poslao, a potrošili smo oko 40 metaka. To mi je bilo prvi put da pucam", opisao je.

Da je optuženi imao pušku znao je još jedan njegov prijatelj, Tomislav I. koji Filipa zna od malena. Optuženi mu se, posvjedočio je, povjerio da je nabavio pušku koju mu je kasnije i pokazao, a u povjerenju mu je rekao kako ima problema s nekim momcima.

Spominjao mu je ubijene Juricu Torlaka i Marina Bobana, no ne i Marina Ožića Paića. Sjeća se da je i Stanislav Zavadlav imao problema s narkoticima, da mu je situacija u obitelji bila zamršena, a da je Filip u suštini bio dobar momak koji "čak nije ni pušio".

Na dan ubojstava govorio je da danima nije spavao i ne zna gdje je

Na dan ubojstava Filip je u nekoliko navrata prije pucnjave mobitelom zvao još jednog svog prijatelja, J.B., koji je sudu ispričao kako je optuženi bio uznemiren, ispuštao je neartikulirane zvukove, govorio mu je da nije par dana spavao te da ne zna gdje je.

"Pogledao sam video na društvenoj mreži i čim sam vidio mladića s puškom u ruci, odmah sam znao da je to Filip. Prepoznao sam ga po hodu. Šokirao sam se. To je bio užas. Dan danas ne vjerujem da se to dogodilo", izjavio je svjedok.

Svom prijatelju Mariju B., kako je posvjedočio, optuženi je jednom, dok je bio kod njega u stanu, pokazao nož kojim su ga navodno napali neki momci, no nije mu rekao o kojim se osobama radi. I njemu se, kao i ostalim svjedocima, požalio na prijetnje njemu i bratu.

"Misaoni sklop optuženoga bio je dezorganiziran i dislociran"

Branitelj optuženoga odvjetnik Branko Šerić novinarima je nakon suđenja izjavio kako su obrani interesantni svjedoci koji su govorili o psihičkom stanju Filipa Zavadlava, njegovom misaonom sklopu koji je bio "dezorganiziran i dislociran".

"To znači da je u najmanju ruku bio u granično psihološko-psihijatrijskom momentu, iako kod njega nije utvrđena shizofrenija, dakle granični slučaj. Ti će svjedoci pomoći vještacima da se do kraja očituju o tome je li bio bitno smanjeno ubrojiv ili potpuno neubrojiv", kazao je Šerić.

Upitan kada očekuje završetak suđenja, odgovorio je da, što se njega tiče, može biti gotovo i u petak, no za sada se ne zna hoće li Državno odvjetništvo imati još svjedoka ili dokaznih prijedloga.

Pročitajte više