Svjedoci optužili pripadnika "Škorpiona" da ih je mučio u Boboti

Dvojica bivših hrvatskih vojnika posvjedočila su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da ih je osumnjičeni pripadnik srpske specijalne postrojbe "Škorpioni" Slobodan Davidović (52) zlostavljao u improviziranom zatvoru u Boboti, u listopadu 1991.

Na sudu se doznaje kako su dvojica svjedoka potvrdili svoje ranije iskaze koje su dali policiji da ih je upravo Slobodan Davidović mučio u zatvoru. Na osnovu tih iskaza sredinom srpnja proširena je istraga protiv Davidovića, od ranije ossumnjičenog za sudjelovanje u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice.

Detaljno opisujući zlostavljanja kojima su bili podvrgnuti nakon zarobljavanja 19. listopada 1991., svjedoci I.P. (48) i Ž.J. (42) pred istražnim su sucem Mirkom Klinžićem izjavili da je Davidović s još nekoliko ljudi krajem listopada jednu noć ušao u zatvor. Kazali su da je Davidović jedini bio u maskirnoj uniformi s oznakom postrojbe "Škorpioni" na rukavu, dok su ostali nosili uniforme JNA.

Svjedok Ž.J izjavio je da ga je Davidović odmah počeo tući i njegovom glavom udarati u zid. To je potvrdio i drugi svjedok kojega su, kako je rekao, izvukli vani, pretukli i pokušali mu odrezati spolovilo.

Kako se doznaje, I.P. je izjavio da ga je zarezao jedan od Davidovićevih ljudi, dok je drugi svjedok kazao da je to učinio upravo Davidović. Obojica su, pak, osumnjičenog optužili da je odrezao uho nepoznatom starijem muškarcu iz Apatina, zatvorenom u ćeliji do njih, a Ž.J. je rekao da je i njemu prijetio odsjecanjem uha.

Obojica svjedoka izjavila su da ih je od daljnjeg mučenja spasio jedan pukovnik JNA, te da su idućeg dana razmjenjeni za zarobljene pripadnike JNA.

Svjedok Ž.J. je rekao da je bio šokiran kada je Davidovića prepoznao među pripadnicima "Škorpiona" na amaterskoj video snimci objavljenoj na HTV-u. Na toj snimci vidi se ubojstvo šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici u BiH 1995., a nakon njezinog prikazivanja na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti, Davidović je i uhićen u Banovcima kod Vinkovaca, sredinom lipnja ove godine.

U dijelu istrage koji se odnosi na zločin nad Bošnjacima Davidović se brani šutnjom, a optužbe o zlostavljanju hrvatskih vojnika odbacio je kao neistinite. Tvrdi da je u Boboti zadnji put bio prije 20 godina i da u vrijeme zločina nad hrvatskim vojnicima "Škorpioni" nisu ni postojali, odnosno da su osnovani tek 1993., a da im se on pridružio u studenome te godine.

Današnjim saslušanjem ispitani su svi predloženi svjedoci, pa se očekuje da će sud rezultate istrage uskoro dostaviti tužiteljstvu koje mora odlučiti hoće li protiv Davidovića podignuti optužnicu ili odustati od kaznenog progona.

(Hina) xso yso

Pročitajte više