Svjedoci tvrde da Rončević nije samo preplatio kamione, nego je i lažirao dokumente

TRI SVJEDOKA Uskok-a tijekom istrage su izjavila kako je bivši ministar Berislav Rončević bez prethodne procedure izravnom pogodbom kupio sporne kamione od tvrtke Eurokamioni, a kasnije je suradnicima rekao da antidatiraju dokumentaciju o natječaju.

Ovo je još jedan detalj koji teško tereti bivšeg ministra Rončevića, kojem je prošlog tjedan skinut saborski imunitet zbog "afere kamioni", u kojoj ga se tereti da je vozila za Hrvatsku vojsku nabavio za 10 milijuna kuna više nego je MAN ponudio na javnom natječaju, piše Večernji list.

> Rončević: Ne bježim iz Hrvatske jer se nemam čega bojati

Podsjetimo, u rujnu 2004. godine Ministarstvo je raspisalo natječaj za nabavu 76 kamiona. Došle su 23 ponude od kojih je najjeftinija bila ona MAN-a u kojoj je stajalo da za 76 kamiona treba platiti 38,5 milijuna kuna. Ministarstvo je za tu kupnju imalo tri milijuna kuna manje te je natječaj poništen i krenulo se u izravnu pogodbu.

U izravnoj pogodbi od Eurokamiona je nabavljeno 39 kamiona za 34,4 milijuna kuna. Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić su od izbijanja afere tvrdili kako bi, ukoliko nisu ušli u izravnu pogodbu, propao novac namijenjen za tu nabavu. Rončević i Bačić su tvrdili da su uzeli Ivecove kamione zato što su oni zadovoljavali tražene standarde NATO-a.

Pročitajte više