Svjedok na suđenju Mamićima: Odluke o kupnji i prodaji igrača donosio je Zdravko

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima u tzv. aferi Dinamo 2 bivši član Nadzornog odbora kluba Krešimir Ćurković rekao je da je, koliko mu je poznato, odluke o kupnji ili prodaji nogometaša donosio Zdravko Mamić, a na sjednicama klupskih tijela nije se govorilo o detaljima transfera igrača.

U svom iskazu na osječkom Županijskom sudu Ćurković je naveo kako je u Nadzorni odbor (NO) imenovan na zamolbu svog dugogodišnjeg prijatelja Zorana Mamića te da je kao član NO-a imao pravo sudjelovati i na sjednicama Izvršnog odbora (IO), ali tamo nije imao pravo glasa.

Dodao je da su na sjednicama IO-a dobivali obavijesti o pojedinim transferima igrača i pojašnjenja što će to značiti u financijskom i sportskom smislu, ali nije bilo govora o preciznim financijskim podacima, niti je IO donosio odluke o transferima igrača.

Na zahtjev obrane svjedok Ćurković je potvrdio iskaz iz istrage, u kojem je naveo kako je bilo situacija da je na sjednicama IO-a, kojima su nazočili članovi NO-a, Zdravko Mamić ponekad znao reći da će se neki igrač prodati za točno određeni iznos, a da su to, koliko može procijeniti, bili jako dobri poslovi za Dinamo.

Na upite Uskoka Ćurković je kazao kako se na sjednicama klupskih tijela nije govorilo o tome da pojedini igrači traže ugovaranje podjele transfernog obeštećenja, niti je čuo za situacije da bi Dinamo s igračima dijelio transferno obeštećenje, pa tako ni u slučajevima transfera Alena Halilovića, Tina Jedvaja i Matea Kovačića.

Također ističe kako na sjednicama klupskih tijela nije bilo govora o tome da se u realizaciju transfera trebaju uključiti neki posrednici, nije se spominjalo da Dinamo ima račun u Klagenfurtu niti da bi dugovanja Dinama prema nekim igračima bila prepuštena stranim tvrtkama.

Na upite obrane Zdravka Mamića potvrdio je da je sudjelovao u osnivanju agencije Mamić sport, jer je napravio ugovor o osnivanju tvrtke, ali je s Mamićem surađivao i prije toga jer je kao odvjetnik izrađivao ugovore o zastupanju nekih igrača i Mamićevom ulaganju u te igrače.

O detaljima nije mogao govoriti pozivajući se na odvjetničku tajnu, pa tako nije odgovorio ni na pitanje Uskoka je li u ugovorima bilo definirano kome pripada pravo na transferno obeštećenje.

Škegro: Ministarstvo financija i Porezna uprava nadzirali poslovanje kluba

Bivši član Nadzornog i Izvršnog odbora NK Dinama Mate Škegro rekao je kako Izvršni odbor nije donosio nikakve konkretne odluke o transferima igrača, već su se podnosila izvješća o tome koji su igrači prodani ili ako je sklopljen ugovor s nekim novim igračem.

Po njegovim riječima, izvješća o transferima ponekad je podnosio prvookrivljeni Zdravko Mamić, ali bez konkretnih detalja.

Nije mu poznato da su u transferima igrača sudjelovale neke strane tvrtke, a također tvrdi kako nije nikada dobio na uvid financijsko izvješće o stanju u klubu u pisanom obliku, već im je to na sjednicama Izvršnog odbora u pravilu usmeno pojašnjavao tadašnji predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Škegro navodi kako su nadležne državne institucije, Ministarstvo financija i Porezna uprava, nadzirale poslovanje kluba, a da u njihovim izvješćima, osim utvrđivanja manjih proceduralnih grešaka, nije bilo primjedbi koje bi upućivale na nešto nezakonito.

Svjedok Branko Kos, zaposlenik tvrtke okrivljenog Igora Krote, rekao je da se u tvrtki bavio registracijom brodova u inozemnim registrima, dok se drugom granom poslovanja, otvaranjem off-shore kompanija preko kojih se, po optužnici Uskoka, izvlačio novac iz Dinama, bavio samo u nekim iznimnim situacijama, ako nije bilo nekoga od drugih kolega.

Na upite Uskoka kazao je kako su fakture off-shore tvrtki za obavljene usluge u pravilu izrađivali okrivljenici Igor Krota i Sandro Stipančić, dok se ostali zaposlenici time nisu bavili. Svjedoku nije poznato tko je otvarao račune off-shore tvrtki, niti mu je to kao djelatniku bilo pojašnjavano, ali zna da su neki računi osnovani u Sloveniji i Engleskoj. Kos je naveo da su u nekim slučajevima osobe koje su osnivali off-shore tvrtke bile upisivane kao vlasnici, a u nekima nisu.

Na upite obrane odgovorio je kako je negdje čuo da se govori o stvarnim i fiktivnim vlasnicima off-shore kompanija i tzv. "nominiranim direktorima", ali da nije imao konkretnih saznanja tko je stvarni, a tko fiktivni vlasnik neke off-shore tvrtke.

Nastavak suđenja u utorak

Suđenje se nastavlja u utorak.

U tzv. aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine okrivljenik Vuksan priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je na temelju sporazuma stranaka osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Krivnju je potkraj studenog priznao i okrivljeni poduzetnik Igor Krota, koji je nakon nagodbe s Uskokom osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.

Pročitajte više