Svjedok potvrdio da je JNA odvela muškarce iz vukovarske bolnice

SVJEDOK optužbe Irinej Bučko potvrdio je u ponedjeljak na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" da je 20. studenoga 1991. JNA odvela oko 300 muškaraca iz vukovarske bolnice u gradsku vojarnu, gdje su pretučeni prije nego je većina njih odvedena na stratište na Ovčari.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, pred Haškim sudom (ICTY) se terete za zločine protiv čovječnosti zbog pokolja najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, izvršenog na Ovčari 20. studenoga 1991.

Svjedok optužbe Bučko, koji je sudjelovao u obrani Vukovara kao dobrovoljac Zbora narodne garde (ZNG) i pripadnik 204. brigade, rekao je da se nakon okupacije Vukovara 19. studenoga sklonio u bolnicu gdje je njegova supruga Mara radila kao medicinska sestra. Mara Bučko svjedočila je prošloga petka na suđenju "vukovarskoj trojci".

Potvrđujući iskaz supruge, svjedok je rekao da je na njezin prijedlog u bolnici obukao bijeli mantil uz dogovor da pomaže pri evakuaciji teških ranjenika.

Opisao je kako su u bolnicu ulazili "četnici" koji su stalno prijetili da će "poklati ustaše", te kako je ujutro 20. studenoga u bolnici sreo majora Šljivančanina koji ga je optužio da je okrvario ruke.

Svjedok je kazao kako je kasnije skinuo bijeli mantil i obukao svoju jaknu pa ga je jedan vojnik JNA izveo iz bolnice u dvorište gdje su muškarci uvođeni u autobuse a ranjenici na nosilima su unošeni u kamione.

Pet prepunih autobusa, u kojima je bilo oko 300 muškaraca, iz bolnice je odvezeno u vojarnu JNA na Sajmištu, gdje su brutalno pretučeni, najviše oni u bijelim mantilima, uz stalne prijetnje da će biti "poklani", ispričao je svjedok.

On je kazao kako je u njegov autobus ušao jedan oficir JNA i pročitao 15-ak imena, uključujući i njegovo, te zapovjedio prozvanima da prijeđu u drugi autobus kojim su vraćeni u krug bolnice. Tamo im je, nakon provjere identiteta, Šljivančanin dopustio da se pridruže svojim suprugama zaposlenim u bolnici, nakon čega su autobusima prebačeni u Sremsku Mitrovicu i 22. studenoga u Zagreb.

Tijekom protuispitivanja branitelja trojice optuženih, svjedok se verbalno sukobio s Mrkšićevim braniteljem Miroslavom Vasićem, odbivši odgovarati na njegova pitanja.

Na Vasićevo pitanje zna li tko je pobio hrvatske policajce 2. svibnja u Borovom Selu, Bučko mu je preporučio neka pita "gospodu na optuženičkoj klupi", rekavši da on nije povjesničar i da ne zna jer nije bio tamo. Vasić je inzistirao da on mora odgovoriti što je Bučko odbio učiniti.

U utorak se nastavlja protuispitivanje Bučka, nakon čega je optužba najavila izvođenje zaštićenog svjedoka P-026.

Pročitajte više