Svjedok u slučaju Hypo: Sanader je dobio pet posto provizije

Foto: Pixsell/Sanjin Strukić 
 
BIVŠI kreditni referent Hypo banke Franz Hasslinger i na ponovnom je suđenju Ivi Sanaderu u slučaju Hypo ostao pri ranijoj tvrdnji da je od bivšeg predsjednika uprave banke Wolfganga Kulterera čuo da se govori o Sanaderovoj proviziji nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju veleposlanstava.
 
Hasslinger je na zagrebačkom Županijskom sudu, svjedočeći u ponovljenom postupku, rekao da ostaje pri ranijem iskazu iz prosinca 2011. kada je kao jedini svjedok iz austrijske Hypo banke Sanadera povezao s navodnom provizijom zbog koje mu se sudi za ratno profiterstvo.
 
"Kulterer je rekao da je za taj kredit nužno plaćanje provizije i da je to uvjet za daljnje poslovanje na hrvatskom tržištu", kazao je Hasslinger u prosincu 2011. Dodao je da je Sanader navodno tražio proviziju od čak osam posto, što je iznad uvjeta poslovanja pa je nadzorni odbor Kulterera zadužio da pregovara o konačnom iznosu provizije.
 
Nije bio upoznat s rezultatima pregovora
 
Iako osobno nije bio upoznat s rezultatima pregovora, iz jednog izvještaja koji je potpisao voditelj poslova Hypo grupe za Hrvatsku Guenter Striedinger navodno je doznao da je provizija iznosila pet posto što je, kako je tada rekao, također bio "gornji limit".
 
U slučaju Hypo Sanader je ranije pravomoćno osuđen za ratno profiterstvo, ali je pravomoćnu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu prva presuda za ratno profiterstvo
 
Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona. 
 
Sanaderova obrana ustvrdila je na početku novog suđenja da će, između ostalog, dokazati kako je provizija isplaćena osobi koja je predstavljala kao Eugen Laxa, "najvjerojatnije iz banke koja je koristeći to ime, a pod egidom provizije, uzela novac za sebe".
 
Prije Hasslingera na sudu je ponovno svjedočio i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je također ostao pri svjedočenju s prvog suđenja u kojem je ustvrdio da je njegov tadašnji zamjenik Sanader vodio cijele pregovore oko dobivanja kredita s "austrijskom bankom u usponu".

Pročitajte više