Svjetska banka bacila Hrvatsku na 103. mjesto u svijetu

IZVJEŠĆA međunarodnih institucija posljednjih dana donose nevesele vijesti za Hrvatsku jer gotovo na svakoj gospodarskoj tablici naša zemlja zabilježila je osjetan pad u odnosu ne samo na ostale zemlje, već posebice u odnosu na zemlje iz regije.

Talog svjetskog gospodarstva

Naime, prije dva dana izvješće bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu te su ocijenili kako je samo povećan pad u gospodarstvu nakon Vladinih mjera. Jučer smo doznali da se Hrvatska po konkurentnosti gospodarstva našla u društvu Namibije, Maroka i Vijetnama nakon što smo prema ocjenama pali za čak 11 mjesta i trenutno se nalazimo na 72. mjestu od moguće 133 zemlje.

> Idemo dolje: Hrvatska po konkurentnosti gospodarstva bačena 11 mjesta unazad

> Izvješće D&B: Nakon Vladinih mjera ubrzan gospodarski pad Hrvatske

Danas stiže i izvješće Svjetske banke koja je objavila godišnje izvješće o uvjetima za poslovne aktivnosti u 183 zemlje svijeta Doing Business 2010., u kojem je Hrvatska svrstana na 103. mjesto u svijetu. Hrvatska je na samom dnu ljestvice koja rangira zemlje po setu propisa koji reguliraju 10 faza poslovnog života: pokretanje poduzeća, dobivanje građevinskih dozvola, zapošljavanje radnika, uknjižbu vlasništva, dobivanje kredita, zaštitu ulagača, plaćanje poreza, trgovanje preko granice, prisilnu provedbu ugovora i zatvaranje poduzeća.

Ispred nas Srbija, Crna Gora, Makedonija...

Za utjehu možemo reći da smo čak i napredovali tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, unatoč tome nalazimo se gotovo na samom svjetskom dnu. Ispred nas je Slovenija, Crna Gora, Makedonija te Srbija dok smo još uvijek ispred Bosne i Hercegovine te Kosova. 

"Hrvatska je provela reformu u samo jednom od deset promatranih područja i to onom vezano uz dobivanje građevinskih dozvola", stoji u neslavnom izvješću.

Pročitajte više