Svjetska banka financirat će ekološke programe u nekoliko županija

Fond za globalni okoliš Ujedinjenih naroda preko Svjetske banke financirat će nepovratnom darovnicom sa 120 tisuća eura deset programa koji su u Primorskogoranskoj, Karlovačkoj, Ličkosenjskoj, Zadarskoj i Šibenskokninskoj županiji odabrani u sklopu Projekta očuvanja krških ekoloških sustava KEC.

Riječ je o programima obiteljskih gospodarstava i poduzetnika koji proizvode i pridonose za svoju obitelj i zajednicu, ali to istodobno čine tako da se priroda što manje ugrozi, odnosno što više očuva.

S darovnicama vrijednim od 1800 do 23.000 eura poticat će se tako projekti očuvanja autohtonih pasmina kao što je govedo buša u Lici, ovca pramenka, razvoj pčelarstva u Primorju i seoskog turizma na Velebitu.

Voditeljica Svjetske banke Rita Klees ocijenila je u razgovoru sa županijskim vodstvima i poduzetnicima danas u Gospiću važnim što odabrani programi pokazuju vezu između gospodarskog razvoja i očuvanja prirodnih dobara i najavila nastavak financiranja Projekta očuvanja krških ekoloških sustava i u sljedeće četiri godine.

Ličko-senjski župan Milan Jurković zahvalio je Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu za globalni okoliš UN-a što su prepoznali projekte koji pridonose očuvanju vrijednoga kraškog prostora kao temelja za budući gospodarski razvoj na ekološki prihvatljivim načelima.

(Hina) kprp ln

Pročitajte više