Svjetska banka HBOR-u za jačanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta dala kredit od 100 milijuna eura

ANTON KOVAČEV, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Andras Horvai, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, potpisali su danas Ugovor o zajmu u iznosu od 100 milijuna eura za Kreditni program financiranja izvoza. Za potrebe spomenutog zajma ministar financija Ivan Šuker sa Svjetskom bankom potpisao je Ugovor o jamstvu.

"Sredstva namijenjena Kreditnom programu financiranja izvoza pomoći će nastojanjima Vlade Republike Hrvatske u proširenju i održavanju postojanog priljeva kredita za strateški značajne grane privatnog sektora. Zajam će također pomoći Vladi u jačanju konkurentnosti gospodarstva te povećanju izvoza i očuvanju radnih mjesta u vremenima globalne gospodarske krize. Sredstva su namijenjena izvoznicima i ostalim poduzećima s deviznim prihodima, kao što su poduzeća iz sektora turizma kroz srednjoročno i dugoročno kreditiranje obrtnog kapitala. HBOR će pribavljena sredstva plasirat putem poslovnih banaka privatnim poduzećima - izvoznicima koji ispunjavaju ugovorene kriterije", izvijestili su iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Sredstva su HBOR-u odobrena u skladu s uvjetima fleksibilnog zajma, odnosno uvjetima Svjetske banke za dugoročne kredite uz kamatnu stopu šestomjesečni LIBOR za euro uvećan za fiksnu maržu u visini od 1,2 posto.

Pročitajte više