Svjetska banka odobrila milijardu dolara za energetiku jugoistočne Europe

ODBOR izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u četvrtak milijardu dolara prilagodljivog zajma za potporu programa Energetske zajednice jugoistočne Europe usmjerenog na integraciju energetskih sustava zemalja regije u energetsko tržište Europske unije, priopćila je Svjetska banka.

"Energetska zajednica je sjajna prigoda za zemlje jugoistočne Europe da zajednički rade kako bi osigurale stabilnu i trajnu ospkrbu energijom i poboljšaju sigurnost opskrbe energijom", rekao je voditelj ovog programa u Svjetskoj banci Kari Nyman.

Dodao je kako će stvaranje područja bez unutarnjih granica za energiju pridonijeti gospodarskom razvitku i društvenom napretku u regiji.

Na stvaranju Energetske zajednice jugoistočne Europe radi se slijedom Atenskog memoranduma o razvijanju regionalnog energetskog tržišta potpisanog u prosincu 2003., a potpisivanje međunarodnog sporazuma o tome očekuje se sredinom lipnja 2005. Uspostavljena je i organizacija koja radi na provedbi Atenskog memoranduma i budućeg Sporazuma.

Programski zajam Svjetske banke pomoći će financiranje projekata u pojedinim zemljama jugoistočne Europe vezanih za Atenski memorandum i budući sporazum o Energetskoj zajednici jugoistočne Europe.

Prvi zajam iz okvira sredstava za potporu Energetske zajednice jugoistočne Europe u iznosu od 66 milijuna eura Svjetska banka je u četvrtak odobrila rumunjskoj tvrtki Hidroelectrica S.A. uz jamstvo rumunjske vlade. Zajam bi trebao pomoći financiranje obnove hidroelektrane Lotru.

Osim Svjetske banke Energetsku zajednicu podupiru i Europska banka za obnovu i razvitak, Europska investicijska banka, Njemačka razvojna banka, Američka agencija za međunarodni razvitak, Kanadska agencija za međunarodni razvitak te vlade Francuske, Grčke, Italije i Švicarske.


Pročitajte više