Svjetska banka upozorava zemlje u razvoju: Pripremite se za krizu



Dužnička kriza eurozone mogla bi gurnuti svijet u globalnu krizu, upozorila je Svjetska banka zemlje u razvoju.

U izvješću u kojem se predviđa rast globalnih ekonomija, Svjetska banka pretpostavila je da je Europa već u recesiji. Ukoliko se dužnička kriza eurozone produbi, globalni ekonomski rast bit će znatno niži. Justin Lin, glavni ekonomist Svjetske banke izjavio je da je "smrzavanje globalnih tržišta, realna mogućnost".

U srpnju je Svjetska banka predvidjela globalni godišnji rast od 3,6 posto. No, u novom izvještaju ta su predviđanja smanjena na 2,5 posto za 2012. i 3,1 posto za 2013. Hans Timmer direktor razvojnih mogućnosti pri Svjetskoj banci, izjavio je kako se mora voditi računa "o usporenom razvoju, ali i o veliki pogoršanjima" ekonomskih situacija.

Ukoliko kriza eura eskalira, globalni rast smanjit će se za 4 posto. Svjetske ekonomije su iznimno krhke te ostaje nesigurno u kojem će se smjeru svjetske ekonomije kretati. Zemlje u razvoju imaju nestabilnije financijske situacije te neće moći dobro odgovoriti na globalnu krizu. Svjetska banka smatra da nijedna zemlja, te nijedna regija neće moći izbjeći posljedice ozbiljnog ekonomskog pada.

Pročitajte više