Nakon rušenja rekorda, Wall Street blago oslabio drugi dan zaredom

Foto:

NA WALL STREETU u u petak burzovni indeksi blago pali, drugi dan zaredom, što je posljedica neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u jer postoje dva prijedloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim točkama.

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 23.422 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2.582 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 posto, na 6.750 bodova.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše je, 0,8 posto, oslabio energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Pod pritiskom su se drugi dan zaredom našle i neke dionice u tehnološkom sektoru, pa je tako cijena Intela pala više od 1,5 posto, dok je dionica Applea pojeftinila 0,3 posto.

Ipak, najviše na tržište utječe neizvjesnost oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu, pak, smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

John Serrapere, direktor u Arrow Fundsu, procjenjuje da postoji 50 posto izgleda za prihvaćanje reforme sa značajnijim smanjenjem poreza.

"Na tržištu nema puno povjerenja. Nisam pesimističan, no ima puno komadića slagalice koje treba sastaviti", kaže Serrapere, koji smatra da bi u slučaju propasti reforme cijene dionica mogle biti korigirane i do 15 posto.

Naime, od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 20 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

Kako su u posljednja dva dana pali, Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili su u ovom tjednu prvi gubitak nakon osam tjedana neprestanog rasta.

Tako je Dow Jones skliznuo 0,5, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili 0,2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 posto, na 7.432 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 posto, na 13.127 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.380 bodova.
 

Pročitajte više