Svjetske agencije o izglasanom povjerenju novoj hrvatskoj Vladi

SVJETSKE novinske agencije izvijestile su u utorak da je nova hrvatska vlada desnog centra dobila povjerenje Hrvatskog sabora, te da je njezin predsjednik Ivo Sanader obećao nastavak reformi, podizanje životnog standarda i brži napredak prema članstvu u Europskoj uniji.

Britanska agencija Reuters navodi da je za vladu "konzervativne Hrvatske demokratske zajednice...koju vodi pragmatični tehnokrat Sanader" glasalo 88 od 152 zastupnika hrvatskog parlamenta.

Ocjenjujući predstavljeni program Sanaderove vlade "reformističkim i prozapadnim, s poštivanjem pravne države i ljudskih prava", Reuters napominje kako na Zapadu još postoji nepovjerenje prema HDZ-u kojeg je nekada vodio "tvrdolinijaški nacionalistički vođa Franjo Tuđman".

Kako bi dokazao da je uistinu reformirao HDZ, Sanader je obećao ubrzanje reformi da bi dostigao kandidate za EU Bugarsku i Rumunjsku u četiri godine mandata, dodaje se u izvješću.

Reuters izdvaja glavne ekonomske prioritete nove vlade, makroekonomsku stabilnost, obuzdavanje vanjskog duga, smanjenje javne potrošnje i poreza uz rast BDP-a, izvoza i stranih ulaganja.

Također se naglašava da je Sanader obećao pomoć u povratku srpskih izbjeglica, reformu pravosuđa i suradnju s Haškim sudom (ICTY), što su glavni politički kriteriji za napredak prema članstvu u EU. Njemačka agencija Dpa izvješćuje da je novoj vladi desnog centra, "konzervativnog premijera" Ive Sanadera, u Saboru izglasano povjerenje s 88 glasova za i 29 protiv.

Objašnjava se da je manjinska vlada "nacionalno-konzervativne Hrvatske demokratske zajednice" osigurala podršku nacionalnih manjina, manjih stranaka desnog centra i Stranke umirovljenika (HSU), te da su za nju glasali i zastupnici Hrvatske seljačke stranke, bivše saveznice dosadašnjeg premijera Ivice Račana.

Dpa navodi da je Sanader u inauguralnom govoru najavio nastavak gospodarskih i socijalnih reformi, demokratizacije, zajamčio prava nacionalnim manjinama, posebno povratak imovine srpskim izbjeglicama. Na ekonomskom planu prioriteti su rast životnog standarda, BDP-a, nastavak privatizacije i smanjenje nazaposlenosti, a glavni cilj vanjske politike članstvo u EU.

Agencija France presse, koja jedina u svom izvješću novu hrvatsku vladu naziva nacionalističkom, navodi da je od 131 prisutnog zastupnika za manjinsku vladu Ive Sanadera glasalo njih 88, a protiv je bilo 29 zastupnika uz 14 suzdržanih.

Parlamentarnu većinu koja je podržala vladu AFP ocjenjuje "nestabilnom" te prenosi ocjene analitičara da takva situacija predstavlja rizik za opstanak nove vlade.

Ističe se da je Sanader ocijenio bitnim stvaranje "širokog konsenzusa političkih snaga oko glavnih ciljeva Hrvatske" članstva u EU i NATO-u i ekonomskog oporavka zemlje.

Slovenska agencija STA navodi da je vlada Ive Sanadera osma hrvatska vlada od stjecanja neovisnosti i da ju je Sabor potvrdio točno mjesec dana nakon pobjede HDZ-a na izborima.

U izvješću se navode imena ministara i potpredsjednika nove vlade.

Pročitajte više