Svjetske agencije zabilježile Mesićevu poslanicu

SVE SVJETSKE agencije u utorak su zabilježile poslanicu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kojom se u ponedjeljak navečer snažno suprotstavio namjerama vlade da obešteti Nijemce protjetrane nakon 2. svjetskog rata za imovinu koja im je bila oteta.

Britanski Reuters naglasak je stavio na Mesićevu ocjenu da bi takva odluka mogla ugroziti funkcioniranje Hrvatske kao države.

"Ako Hrvatska počne ispravljati komunističke pogreške izvan međunarodnih sporazuma koji su riješili te probleme, imam puno pravo vjerovati da će to ugroziti samo funkcioniranje države", rekao je Mesić u neuobičajenom obraćanju naciji u ponedjeljak navečer, piše Reuters.

"Ne slažem se s takvim sporazumom koji bi mogao postati opasni presedan s posljedicama i za druge zemlje, a ne samo za Hrvatsku", citirao je Mesića francuski AFP.

Ta agencija objašnjava pozadinu sporazuma o kojemu se pregovaralo sedam godina i ističe Mesićevo nezadovoljstvo činjenicom da ga vlada nije izvijestila o postizanju sporazuma.

"Oni koju su sudjelovali u ratu za oslobođenje nisu bili protjerivani. Nije se djelovalo neselektivno protiv svih, na temelju nacionalne pripadnosti, već samo protiv kolaboratora" nacističkog režima, prenosi AFP svojim korisnicima riječi hrvatskog predsjednika.

Njemačka dpa u prvi plan ističe tezu o "oštrom sukobu" najviših predstavnika hrvatske vlasti i jedina, uz izvatke iz Mesićeve poslanice, donosi i reakcije hrvatskog premijera Ive Sanadera.

"Riječ je o pravnoj državi, o tome hoćemo li poštovati sudsku odluku ili nećemo", navodi ta agencija Sanaderove riječi sa sjednice vlade u ponedjeljak.

"Neki se u Hrvatskoj danas prave neuki, osobito nasljednici komunista", citira dpa hrvatskog premijera.

U opsežnom tekstu, njemačka agencija korisnike informira kako se, nakon Austrije, uskoro očekuje početak pregovora i s Njemačkom, Mađarskom, Izraelom, Slovenijom, Češkom i Slovačkom, te da bi krajnji broj odštetnih zahtjeva mogao biti oko osam tisuća, a navodi i neslužbene procjene hrvatskih medija o tome da bi ukupna vrijednost konfiscirane imovine između 1918. i 1956. mogla iznositi oko šest milijardi dolara.

Najdetaljnije je govor hrvatskog predsjednika prenijela slovenska STA, koja uz naglaske koje su izdvojile i druge agencije, spominje i njegovu tvrdnju da je vrijednost imovine koja je oduzeta ili je bila napuštena uračunata u iznos ratne odštete koju je prouzročila njemačka vojna sila, u sklopu koje je bila i Austrija.

STA prenosi i Mesićeve riječi kako odnos prema pripadnicima njemačke manjine možda nije bio do kraja pravičan, ali je bio sukladan sa zaključcima savezničke konferencije u Potsdamu.

Pročitajte više