Svjetske burze pale, rast globalnog gospodarstva usporava

Foto: EPA

NA svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva pa ulagače nije osobito potaknula ni poruka američkog Feda da u ovoj godini vjerojatno neće povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,3 posto, na 25.502 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,8 posto, na 2.800 bodova, a Nasdaq indeks 0,6 posto, na 7.642 boda.

Sve do kraja tjedna ti su indeksi bili u plusu na tjednoj razini jer je ulagače ohrabrila poruka čelnika američke središnje banke s redovne sjednice da ove godine vjerojatno neće povećati ključne kamatne stope.

Lani je Fed povećao te stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još prije nekoliko mjeseci poručivao je da slijedi i daljnje povećanje cijene novca.

Usporava rast gospodarstva SAD-a

No zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, u posljednje vrijeme Fed poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata.

To je podržavalo najveću svjetsku burzu sve do petka, a tada su indeksi potonuli više od 1,7 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad od početka siječnja.

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, nakon što su objavljeni slabiji nego što se očekivalo podaci o tvorničkoj aktivnosti u SAD-u, kao i slabljenju aktivnosti u eurozoni i Japanu u ožujku.

"Ne bih iz toga zaključio da će uskoro biti recesije. No na horizontu se pojavljuju oblaci. Pitanje je koliko će ti oblaci biti tamni i hoće li izazvati recesijsku oluju”, kaže Bernard Baumohl, direktor u tvrtki Economic Outlook Group.

Posljednjih tjedana cijene su dionica snažno rasle, ponajviše zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor SAD-a i Kine te porukama američke središnje banke da u ovoj godini neće povećavati kamatne stope.

Svi su oprezni zbog Brexita

Međutim, mnogi makroekonomski podaci u posljednje vrijeme ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a i Kine, do Japana i eurozone, što bi moglo negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.207 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,75 posto, na 11.364 boda, a pariški CAC 2,5 posto, na 5.269 bodova.

Na Tokijskoj je burzi pak Nikkei indeks porastao 0,8 posto, na 21.627 bodova.

Pročitajte više