Svjetske burze snažno porasle nakon višetjednog pada

Foto: EPA

NA svjetskim su burzama indeksi prošloga tjedna snažno porasli, na Wall Streetu i više od 6 posto, što neki smatraju početkom oporavka tržišta, a drugi samo korekcijom cijena dionica nakon višetjednog oštrog pada.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 6,2 posto, na 33.212 bodova, dok je S&P 500 skočio 6,6 posto, na 4158 bodova, a Nasdaq indeks 6,8 posto, na 12.131 bod.

Snažni porast nakon sedam tjedana pada

Nakon sedam tjedana pada, što nije zabilježeno još od dot.com krize 2001. godine, S&P 500 i Nasdaq indeks prošloga su tjedna snažno porasli. To se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Snažno su porasle i cijene dionica niza trgovačkih lanaca, nakon što ih je nekoliko, uključujući Macy's, objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i povećalo procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća sastavnica američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem razdoblju snažno rasti. Prije tjedan dana slabi poslovni rezultati i smanjene procjene daljnje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule su ulagače.

Inflacija u SAD-u dosegla vrhunac

„Da se razumijemo, ovoga tjedna objavljeni podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, a čini se i da će Fed u iduća dva mjeseca podići kamatne stope za po 0,50 postotnih bodova. Međutim, teza da se potrošači suzdržavaju od potrošnje, koja čini 70 posto američkog gospodarstva, je prenapuhana, kao i teza o nadolasku recesije, jer novi poslovni rezultati kompanija i njihove pozitivne procjene govore suprotno”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Podršku tržištu pružili su i podaci koji podržavaju nadu da je inflacija u SAD-u u ožujku dosegnula vrhunac i da će idućih mjeseci popuštati.

Pritom ulagače nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 1,5 posto na anualiziranoj razini, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

"Ovaj rast smatramo po prirodi tehničkom korekcijom"

I dok dio analitičara smatra da je prošlotjedni skok cijena dionica možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

„Ovaj rast cijena dionica smatramo po prirodi tehničkom korekcijom jer nema nikakvih promjena u općem trendu. Zaoštreni financijski uvjeti koji potiskuju potražnju u realnom gospodarstvu ostaju kanal kojim se Fed nada suzbiti inflaciju. Dok se to ne promijeni, rast cijena dionica, kakav vidimo ovoga tjedna nakon neprestanog pada gotovo dva mjeseca, vjerojatno će biti kratkotrajan”, kaže Zachary Hill, strateg u tvrtki Horizon Investments.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, no blaže nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,65 posto, na 7585 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4 posto, na 14.462 boda, a pariški CAC 3,65 posto, na 6515 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 26.781 bod.

Pročitajte više

 

Pročitajte više